Obavijesti Video Pretražite Navigacija
6,8 milijuna kuna

Skupština: Jednoglasno za pokrivanje gubitka Klinici Vrapče

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u utorak su na sjednici jednoglasno prihvatili prijedlog gradonačelnika Milana Bandića o doznačavanju sredstava za pokrivanje gubitka Klinike za psihijatriju Vrapče u iznosu od oko 6,8 milijuna kuna.

Pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo Mirna Šitum pozvala je zastupnike da pomognu da se sanira to dugovanje, što su oni jednoglasno i učinili. U raspravi na sjednici Gradske skupštine zastupnik SDP-a Ćazim Kardašević istaknuo je kako je pozitivno što se odmah reagiralo i gubitak odmah išao "pokriti", dok se još nije nagomilao.

Pročitajte i ovo Dalija Orešković, saborska zastupnica i bivša šefica POSI Lijeva koalicija Orešković otkrila s kim bi radije sjela za stol, DP-u poručila: "Svatko tko kaže HDZ-u Guten Tag, sam sebi je rekao Auf Wiedersen" Peđa Grbin predstavio listu za eu izbore Grbin o Plenkoviću: "Onaj koji je do jučer tvrdio da ga ne zanima ništa osim Hrvatske danas razmišlja o bijegu"

U zaključku odluke navodi se da Grad Zagreb kao jedini osnivač Klinike za psihijatriju Vrapče solidarno i neograničeno odgovara za obveze zdravstvene ustanove.

"Utvrđuje se da je Klinika za psihijatriju Vrapče, temeljem Financijskog izvješća za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2014., koje je sastavni dio ovog zaključka, a koje se ne objavljuje, iskazala manjak prihoda nad rashodima, odnosno gubitak u iznosu od 6,827.711,88 kuna", ističe se u zaključku o doznačavanju sredstava za pokrivanje gubitka te Klinike.

ZABRANJENO KUPANJE U DIJELU JARUNA Bandić: Slobodno se kupajte

Sredstva za pokrivanje gubitka osigurana su u proračunu Grada Zagreba za 2015., a doznačit će se Klinici za psihijatriju Vrapče.

U obrazloženju prijedloga zaključka navodi se da Klinika u zadnjih 20 godina nikada nije trebala, niti koristila sredstva osnivača, Grada Zagreba, za rješavanje tekućeg poslovanja. Do sadašnjeg gubitka je došlo zbog okolnosti na koje nije nikako mogla utjecati. Naime, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) je u zadnjih pet godina, iz godine u godinu smanjivao bolnički proračun, tako da je proračun od 9,2 milijuna kuna, koliki je bio krajem 2009. godine, smanjen na nešto manje od 7,7 milijuna kuna u 2014. godini.

Napominje se i da je "proteklih 15-ak godina Klinika za psihijatriju Vrapče redovito fakturirala više od proračuna, pa je u tom razdoblju HZZO otpisao, odnosno nije prihvatio fakture za izvršene usluge u iznosu od više od 50 milijuna kuna". U prijedlogu zaključka dodaje se da je "prošlogodišnju nefakturiranu realizaciju, odnosno fakturiranje manje od ugovorenog limita, zbog smanjenja cijena zdravstvenih usluga u djelatnosti psihijatrije u visini od gotovo pet milijuna kuna HZZO 'prebio' s našim potraživanjima iz prethodnih razdoblja", te iz navedenog proističe da je "Klinika u gubitak dovedena vanjskim čimbenicima, a ne svojom krivnjom".

Gradski zastupnici na sjednici su jednoglasno prihvatili i prijedlog zagrebačkog gradonačelnika o proširenju djelatnosti Poliklinike za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i rehabilitaciju. U Odluci se navodi da ta Poliklinika proširuje obavljanje djelatnosti na nastavno-edukacijsku djelatnost iz područja biomedicine i zdravstva i znanstveno-istraživačku djelatnost iz područja biomedicine i zdravstva.

Gradska skupština jednoglasno je i prihvatila i Bandićev prijedlog zaključka o prihvaćanju dodatka Ugovoru o osnivanju Zaklade "Hrvatska kuća disanja". U članku 5. Ugovora, točke a, b i c mijenjaju se i glase - promicanje zdravlja dišnog sustava i trajna skrb za napredak znanosti i struke na ovom području u Gradu Zagrebu i Republici Hrvatskoj te potpora razvoju i opremanju odjela i ustanova koje se bave dišnim bolestima; informiranje i educiranje građana o sprječivosti bolesti dišnog sustava i važnosti njihove aktivne uloge u prevenciji odnosno ranom prepoznavanju, uklanjanju i pravovremenom uključivanju u liječenje i suzbijanje čimbenika rizika, a posebno o važnosti prestanka pušenja; potpora koordinaciji stručnih, znanstvenih i javnozdravstvenih aktivnosti radi promicanja zdravlja dišnog sustava te u borbi protiv pušenja.

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine jednoglasno su dali suglasnost Upravnom vijeću Dječje bolnice Srebrnjak na odluku o izmjenama i dopuni Statuta te bolnice. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene