Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Od sljedeće godine stižu nam veći računi za plin i struju. Stručnjaci predviđaju kako bi to moglo za sobom povući novi val poskupljenja i dodatno osiromašiti kućne proračune. Pitanje je samo za koliko.


Većina hrvatskih kućanstava od veljače sljedeće godine dobivat će podebljane račune za plin. Onaj tko je do sada u špici zimske potrošnje trošio 500 kuna plina sada će dobivati račun od 690. Tko je plaćao 800 kuna, račun će mu se popeti na više od 1.000 kuna mjesečno. Zbog plina poskupjet će i struja navodno za oko deset posto što će dodatno otežati pokrivanje mjesečnih troškova. 'Sad na drugoj strani sa poskupljenjem kredita i kamata na kredite to je još teže pokrivala, pa je uveden krizni porez pa se još teže pokrivala a sada je ovo zapravo jedan konačni udar koji će udariti sa strane energenata, a tu možemo očekivati plin struju grijanje praktički onda vuče sve jedno za drugim', rekao je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Vezani članci Srna Bijuk o poskupljenju i pojeftinjenu (Foto: Dnevnik.hr) S jedne strane pad, a s druge rast cijena: Hoćemo li uštedu od smanjenja PDV-a potrošiti na plin i struju? Cijena energenata (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Raste cijena struje, država regulira cijenu plina: Kako će se sve to odraziti na vaše račune?

>> Nova godina donosi nove udare na džep

Očekuje se lavina lančanih poskupljenja. Hrana bi mogla poskupjeti jer industrija koja ju proizvodi koristi plin. Meso, kruh, jaja, gotovi proizvodi sve bi moglo ići gore. Građani uopće ne dvoje da im zbog plina slijedi lanac poskupljenja. I oni koji se griju preko toplane mogli bi dobivati 25 posto veće račune. Troškovi građana rastu a gospodarstvo pada, do kad?