Obavijesti Video Pretražite Navigacija
A plaće?

Nova godina donosi nove udare na džep

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada tvrdi da se to moralo dogoditi, a građani se pitaju kako će sve izdržati.

Građani su ogorčeni novim poskupljenjima koja dolaze. Riječi više ne biraju. Umirovljenik Živko Šimunović mjesečne izdatke jedva pokriva, od Nove godine ne zna kako će uopće uspijevati. Ministar gospodarstva Đuro Popijač tražio je od distributera plina da ne povećavaju cijenu. No, oni tvrde, to je nemoguće. Za 33 lipe plin ide gore. 'Nema ni malo prostora u distributivnoj razlici za nekakvo ikakvo daljnje poboljšanje nego linearno koliko ide ulaz tako se povećava izlaz', rekao je Miljenko Šunić iz Hrvatske stručne udruge za plin. Novoj cijeni treba pridodati i dodatnih pet lipa po računu svakog potrošača koje po novom plaćaju za skladištenje, ali i PDV koji se povećava s većom cijenom. To je onda više i od 40 lipa po metru kubnom. Zahtjev ministra tako je bio uzaludan.

Pročitajte i ovo Videozid: Poskupljenje struje i plina - 5 Podaci Eurostata Koliko su i kome struja i plin poskupjeli: Ima i sretnika koji će energente plaćati manje Ilustracija Visoke cijene energenata Prijeti li nam nestašica lijekova i kemikalija? Nijemci gase pogone: "Proizvodnja se urušila u svim dijelovima sektora"

>> Poskupljenje koje tješi: 'Cijena plina mogla je biti još viša'

'Distributeri plina su gospodarski subjekti, što u vlasništvu lokalne zajednice, što privatne poduzetničke inicijative', rekao je Đuro Popijač. Lančana reakcija koje su se svi pribojavali i službeno je potvrđena. Uz plin poskupljuje električna energija i toplinsko grijanje. 'Mi radimo određene kalkulacije. S tom cijenom HEP mora povisiti, nažalost, nekoliko posto cijenu električne energije', rekao je Leo Begović iz Hrvatske elektroprivrede. 'To se moralo dogoditi. Sada vidim da neke novine govore o tome da ta odluka nije trebala ići prije Božića. Mislim da su ta vremena prošla da se kalkulira s nekim datumima, blagdanima pa da se onda odgađaju odluke', rekla je premijerka Jadranka Kosor. To što plaće i mirovine stagniraju, nikog, očito, ne brine. Sve manje je onih koji sve izdatke mogu izdržati. Lako je provesti ovrhu tamo gdje ima novaca gdje imaš što uzeti, a što će uzeti čovjeku kojem nema više što uzeti. To je došlo do grla', pita se Živko. Bit će ovo još jedna teška zima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene