Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Skupljeno i reciklirano 48.000 tona otpadnih guma

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskoj je u godinu i pol dana, od kada je na snazi Pravilnik o gospodarenju otpadnim gumama, odvojeno skupljeno i oporabljeno (reciklirano) 48.000 tona starih guma, doznaje se u Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

U međuvremenu je otvorena i prva tvornica za reciklažu otpadnih guma u Varaždinu, 21 tvrtka ima koncesiju za skupljanje otpadnih guma, a četiri za obradu i oporabu.

Pročitajte i ovo Suđenje Hrvatima u Zambiji Veleposlanik stigao kod njih Hrvati u Zambiji ni ovaj tjedan neće pred sud: Ministarstvo objavilo nove informacije, jedna posebno upada u oči Informer: Stanje s poljoprivredom - 1 kako će preživjeti? Poljoprivrednici na sastanku s ministricom strahuju od zime: "Većina već sad ne može pokriti niti 70 posto troškova"

Reciklirana guma može poslužiti u razne svrhe: kao sirovina za izradu umjetne trave, kao podloga za sportska igrališta, atletske i trim-staze, kao podloga za parkirališta, ceste, u proizvodnji obuće, automobilskih brtvila, prozora, u građevinarstvu i u proizvodnji guma.

Sustav odvojena skupljanja i oporabe otpadnih guma uspostavljen je 1. listopada 2006. na temelju Pravilnika o gospodarenju otpadnim gumama koje je Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva donijelo 21. ožujka 2006.

U Ministarstvu ističu da zahvaljujući Pravilniku otpadne gume više ne završavaju na odlagalištima otpada i u prirodi, već se odvojeno prikupljaju i recikliraju, a dijelom služe i kao energent.

Po podacima iz Strategije gospodarenja otpadom, koju je 2005. izradilo Ministarstvo zaštite okoliša, 2004. u Hrvatsku je uvezeno 19.750 tona novih guma za vozila. Do donošenja Pravilnika o gospodarenju otpadnim gumama nije postojala politika ekološki prihvatljiva gospodarenja otpadnim gumama kao izgrađen sustav.

Otpadne gume se uglavnom nisu odvojeno skupljale niti su se reciklirale, već su završavale na odlagalištima komunalnog otpada ili su odbacivane na divlja odlagališta, odnosno u prirodu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene