Ni svjetskim zvijezdama, kao ni svim turistima ove godine, na jelovniku ne možemo baš ponuditi domaću hranu. Tako je i s domaćim rajčicama, kojih ove sezone nema ni za lijek.

Galerija


Ljiljana i Darko Kolombo već godinama uzgajaju rajčicu, imaju cijelu paletu različitih sorti.

Vezani članci Uskrsni stol (Foto: Arhiva/Damir Spehar/PIXSELL) Ne propustite u Dnevniku Nove TV: Koliko domaćih, a koliko uvoznih proizvoda završi na uskrsnom stolu? Slika nije dostupna Otrovno voće i povrće stiže iz Turske

Ljiljana je vlasnica OPG-a Kolombo, kaže da imaju šezdesetak sorti koje su domaće sorte iz cijelog svijeta. No ni jedna sorta ove godine nije stigla na vrijeme. "Ove je godine jako loša situacija. Sad bi ga trebalo već biti jako puno, međutim to sad negdje neki sazrije. Ni lani nije bilo nešto posebno, ali ove godine je katastrofa", rekla je Ljiljana.

Ni u plastenicima situacije nije bolja. "Po meni čak i lošija jer u plasteniku je on već trebao biti odavno. Već da je treći ili četvrti kat zreo, međutim tek je sad prvi, drugi počeo", dodala je Ljiljana.

Zbog manjka proizvoda proizvođači su cijene digli u nebo. Lani se kilogram rajčice mogao kupiti za 6 kuna, no ove godine kilogram rajčice je dvostruko skuplji. Na krajnjem jugu cijena rajčice seže i do 20 kuna za kilogram, dok se uvozne mogu kupiti i za manje od 5 kuna. Iako je cijena tri puta veća od uvozne, Hrvati biraju domaće.

Prošle godine Hrvatska je uvezla više od 13 tisuća tona svježih rajčica, a proizvela više od 30 tisuća tona. Najviše rajčice uvozimo iz Nizozemske, Italije i Španjolske. U 2018. godini Hrvatska je uvezla 13.370 tona rajčica, a proizvedeno je 30.950 tona.

Iako Hrvati više biraju domaće, prošle je godine svaka treća pojedena rajčica bila iz uvoza.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr