Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatska predstavlja projekte

SKUP U BERLINU Pusić: 'Njemačka ponovo pokazuje interes za regiju'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Konferencija u Berlinu počela je savjetovanjem ministara gospodarstva i financija šest zapadnobalkanskih zemalja (BiH, Crna Gora, Srbija, Makedonija, Kosovo, Albanija), te domaćina Njemačke, Hrvatske, Slovenije i Austrije. Popodne će im se pridružiti premijeri i ministri vanjskih poslova.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je u četvrtak kako je dobro što je Njemačka nakon duljeg vremena ponovo pokazala interes za regiju organiziravši konferenciju o zapadnom Balkanu u Berlinu.

Pročitajte i ovo Sustav protuzračne obrane Patriot Pomož je na putu Šef NATO-a obznanio: "Postoji još oružja koje možemo osigurati Kijevu" Sidro oštetilo cjevovod Balticconnector Hibridno ratovanje Sigurnost milijarde ljudi je ugrožena: "Znamo što su Rusi razvili za ratovanje pod morem"

'Ne mislim da je Njemačka preuzela tu ulogu da nešto kontrolira ili koordinira, ali je, nakon dugo vremena pokazala ponovno vrlo aktivni interes za regiju, a to je važno i dobro' jer regija neko vrijeme nije bila na dnevnom redu Njemačke i njemačkih interesa, rekla je Pusić poslije sjednice vlade i uoči odlaska u Berlin, gdje će popodne sudjelovati na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja sudionika.

Projekt LNG terminala je glavni adut za investitore!

Današnji summit smatra pozitivnim pokazateljem u kontekstu hrvatske inicijative da regija, u uvjetima u kojima su krizna žarišta drugdje, ipak ostane na dnevnom redu zemalja EU-a. "Smatramo da da proces reforme zemalja u regiji, približavanja i članstva u EU i NATO-u nije završen i da bi bilo štetno da se nekako marginalizira i zaboravi našu regiju", kazala je.

Od sastanka s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i liderima zemalja regije Pusić ne očekuje odluke vezane uz konkretne projekte, ali očekuje "neku vrstu inventure tipova projekata i stvari o kojima bi se u tom formatu i ubuduće moglo razgovarati".

Ponovila je kako ulazak u EU i NATO ne znače da je Hrvatska prestala biti dio regije. "Naše susjedstvo je za nas apsolutno pitanje naše vlastite stabilnosti i mi smo vrlo aktivni u politici suradnje i poticanja zemalja u susjedstvu u provođenju reformi", rekla je Pusić.

Konferencija u Berlinu počela je savjetovanjem ministara gospodarstva i financija šest zapadnobalkanskih zemalja (BiH, Crna Gora, Srbija, Makedonija, Kosovo, Albanija), te domaćina Njemačke, Hrvatske, Slovenije i Austrije. Popodne će im se pridružiti premijeri i ministri vanjskih poslova. Na skupu sudjeluju i najviši dužnosnici EU-a. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene