Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ove školske godine opet se mijenjaju datumi praznika.


Promjenama u kalendaru rada za školsku godinu 2011./2012. koje uz ostalo donose fleksibilnost početka školske godine i termina proljetnih/uskrsnih te zimskih školskih praznika, učinjeni su veliki, i od turističke struke dugo očekivani, pomaci naprijed koji će pogodovati i školskoj djeci i hrvatskom turizmu.

Vezani članci Slika nije dostupna Počela nova školska godina, vozači oprez Slika nije dostupna Za 560 tisuća učenika u ponedjeljak počinje škola

>> 'Kod nas se državni praznici znaju samo po tome što su neradni dani'

Zajednička je to ocjena ministara turizma Damira Bajsa te obrazovanja, znanosti i športa Radovana Fuchsa, predsjednika Udruge nezavisnih putničkih agencija (UNPAH) Zlatka Kukeca te zamjenika predsjednika Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) Zorana Pečaravića iznesena na današnjoj konferenciji za novinare u Ministarstvu turizma.

Župani odgovorni za utvrđivanje početka nastave

Konferencija je sazvana u povodu nedavno donesenog pravilnika o početku i završetku nastavne godine 2011./2012., u kojem su novosti što će županije/župani od iduće školske godine biti odgovorni za utvrđivanje početka nastave, koja može početi 5. ili 12. rujna 2011.Ovisno o tom početku zimski praznici mogu trajati dva ili tri tjedna, počev s 27. prosincem. Ako traju tri tjedna, do 13. siječnja, roditelji će imati mogućnost djecu odvesti na skijanje po i do 30 posto nižim cijenama, a ne kao do sada u prvom tjednu siječnja kada su cijene skuplje.

Proljetni praznici više neće kao ove godine biti od 'velikog četvrtka' i cijeli tjedan iza Uskrsa, nego su za sve određeni od 2. do 6. travnja 2012. (zaključno s Uskrsnim ponedjeljkom), s tim da je ostavljena mogućnost izbora da traju i cijeli tjedan ali prije Uskrsa.

Za sve maturante ta školska godina završava 18. svibnja, a za ostale 18. lipnja 2012.

Fuchs: Trebalo je voditi računa o dobrobiti i djece i turizma

Istaknuvši dobru suradnju s Ministarstvom obrazovanja oko usklađivanja termina školskog kalendara s potrebama turizma, što je bila i odrednica iz Akcijskog plana za turizam za ovu godinu, ministar Bajs je naglasio i da se takve izmjene donose prvi put nakon gotovo 50 godina.

Posebno ga veseli što će župani odlučivati o početku školske godine jer su oni i na čelu županijskih turističkih zajednica. Nazvavši to i decentralizacijom sustava, ministar Fuchs je naglasio da pravilnik nije bilo lako izraditi jer je trebalo voditi računa o dobrobiti učenika i da se ne izgubi ništa od nastavnog programa, ali i o dobrobiti turizma.

No, uspjelo se, kazao je, uskladiti većinu zahtjeva, a fond sati i radnih tjedana za iduću je školsku godinu ostao isti kao i ove godine. Dodao je da županije do 1. lipnja ove godine imaju rok da dostave kada će škole početi s nastavom iduće školske godine. (Hina)