Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nova školska godina počela je danas za više od pola milijuna učenika osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj, među kojima je i oko 40 tisuća učenika koji će ove godine u školske klupe sjesti prvi put.


Osim za prvašiće, danas je veliki dan i za nove srednjoškolce, kojih je u prvim razredima 50.542, najviše u četverogodišnjim programima srednjeg obrazovanja, te u gimnazijama i trogodišnjim programima. Novi naraštaj prvašića, kojih je 40.045, najmalobrojniji je dosad, no očekuje se da će od iduće godine njihov broj ponovno početi polagano rasti.

Vezani članci Učenici, ilustracija GOOD inicijativa traži kvalitetno uvođenje građanskog odgoja u škole: ''Provedba se ne smije temeljiti samo na entuzijazmu pojedinaca'' Kasni opremanje 430 škola (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Pitali smo IT-jevce što misle o očekivanjima Ministarstva nakon što je poništena nabava novih računala za 430 škola

Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić u svojoj je poruci učenicima, kojih je ukupno oko 560 tisuća, pozvala djecu i odrasle da zajedno učine školu ugodnim i poticajnim mjestom za učenje i život, te da se prvašiće s mnogo razumijevanja i strpljenja podupire u novom razdoblju njihova djetinjstva.

Ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs učenicima je zaželio školovanje koje će ih svaki dan obogaćivati znanjem i međusobnim razumijevanjem, školsko ozračje protkano prijateljstvom i prihvaćanjem te učitelje koji će im, zajedno s roditeljima, svojim primjerom biti istinska potpora u učenju i u izboru ispravna puta.

>> Fuchs o Osijeku: Brigu o školama trebaju voditi lokalne vlasti

U povodu nove školske godine diljem Hrvatske organiziraju se akcije 'Sigurno i vješto u prometu' kojima se odrasle, posebno vozače, upozorava na pojačan oprez na cesti. Zagrebačka policija najavljuje da će usmjeriti sve svoje snage na sigurnost djece, s obzirom da se samo u Zagrebu ove godine oko osam tisuća prvoškolaca uključiti u promet.

HAK: Kolnici skliski, vozači oprez

Kolnici su mokri i skliski u gotovo cijeloj zemlji pa treba voziti opreznije, a vozače se upozorava i na opreznu vožnju zbog početka školske godine, izvijestio je jutros Hrvatski autoklub (HAK).