Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PODRŽALA IH I ĐEREK

Školski djelatnici prijavili nepravilnosti pa dobili otkaz: "Događalo se između ostaloga verbalno nasilje nad učenicima"

Aktualno Galerija Maja Đerek Maja Đerek Foto: DNEVNIK.hr Škola: Ilustracija - 1 Škola: Ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Škola: Ilustracija - 2 Škola: Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Škola: Ilustracija - 3 Škola: Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr +1 Škola: Ilustracija - 4 Galerija 1/6 >>
Četvero školskih djelatnika u Dalmaciji ukazalo je na nepravilnosti i nezakonita ponašanja u svojim školama pa su dobili otkaz. Dio se vratio na posao, dok je dio zbog toga još na sudu.

Na niz nezakonitosti i nepravilnosti u svojim školama ukazalo je četvero djelatnika iz Dalmacije. Dio njih dobio je otkaz i zbog toga su još na sudu, dok su se neki nakon sudske presude vratili na posao.

Izjavili su to na konferenciji za medije pred uredom prosvjetne inspekcije u Splitu. Tvrde da su kod rada inspekcije uočili nepravilnosti i kršenje zakona, čime je nanesena šteta školi, djelatnicima i učenicima. Podršku im je dala i hrvatska zviždačica Maja Đerek.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ZVIŽDAČICA NAJAVILA TUŽBU Sud utvrdio da je otkaz Maji Đerek bio nezakonit: "Dužni su mi oko 500 tisuća kuna"

Teške optužbe na račun srednje škole u Biogradu na Moru

"U školi se skupljao novac za dijete koje boluje od tumora na mozgu i ravnatelj taj novac nikad nije dao djetetu. Tri godine i tri mjeseca taj novac je stajao u školi", rekla je bivša pedagoginja srednje škole u Biogradu na Moru Anđela Vulin.

Maja Đerek Škola: Ilustracija - 1 (Foto: DNEVNIK.hr)

Zajedno s profesoricom Zrinkom Škarom ukazala je, tvrdi, na niz nepravilnosti i nezakonitosti u radu škole. I zbog toga su, kažu, dobile otkaz. Na njihova mjesta već su zaposleni drugi.

Škara je ravnatelju prijavila verbalno nasilje nad učenicom za koje je on cijelo vrijeme znao. "Događalo se između ostaloga verbalno nasilje nad učenicima koje nisu sankcionirali. Ravnatelj je sam izjavio da je dugi niz godina znao za to nasilje profesorice i nije ga zaustavio", ispričala je Škara.

Pročitajte i ovo Mario Banožić DOZNAJE DNEVNIK NOVE TV USKOK i policija provjeravaju navode iz kaznene prijave protiv Banožića, on poručuje: "Znam da nemam nikakve veze u tom postupku"

Prstom upiru na prosvjetnu inspekciju

Učitelj osnovne škole u Muću Ante Popović prijavljivao je nepravilnosti, ali je vraćen na posao.

"Pravomoćnu sudsku presudu dobio sam nakon tri godine, a zakonski rok je šest mjeseci. Inspekcija, ja smatram da je to tumor hrvatskog školstva", ispričao je Popović.

Maja Đerek Škola: Ilustracija - 3 (Foto: DNEVNIK.hr)

Maja Đerek iz Udruge za razvoj transparentnosti i zaštitu zviždača "Razvoj" ovom je prilikom rekla: "Osnivači škola u kojima su oštećeni profesori su županije u kojima je na vlasti HDZ i oni su izravno utjecali na postavljanje ravnatelja te su ih izravno štitili."

Ona pak čeka pravomoćnu presudu za povratak u državne nekretnine. Prijavila se i za pročelničko mjesto u gradu Splitu.

Reporter Dnevnika Nove TV Mario Jurič pitao je koristi li prosvjed za utvrđivanje svoje pozicije jer grad Split vodi Ivica Puljak, a ona spominje HDZ.

"Ne, ja sam isključivo dala podršku kolegama. Školstvo nema veze s nekretninama kojima se bavim", odgovorila je Đerek.

Maja Đerek Škola: Ilustracija - 4 (Foto: DNEVNIK.hr)

Sudski postupci

Pred Općinskim sudom u Zadru u tijeku su dva sudska postupka bivših djelatnica škole, kaže ravnatelj, koji pred kamere neće. I dodaje:

"Poštujući sudsku odluku o isključenju javnosti ne želimo bilo kakvim istupima naštetiti interesima pravde, utjecati na objektivnost suđenja ili narušavati mirnu i zdravu atmosferu koja trenutačno vlada u školi. Dobrobit i zaštita naših učenika, kao i djelatnika, jedini je cilj svih naših odluka i izjava."

Prikupljanje novca za bolesnog učenika bilo je dio prosvjetnog nadzora, a tužba protiv ravnatelja odbačena, kažu u Zadarskoj županiji.

"Ovo što ste rekli za nasilje nad djecom, to mi nije poznato. Obavijestit ćemo o tome školu. Prvi put čujem za to", izjavio je pročelnik odjela za društvene djelatnosti Zadarske županije Ivan Šimunić.

Splitska podružnica prosvjetne inspekcije upućuje nas na Ministarstvo obrazovanja, koje tvrdi da je inspekcijski nadzor proveden sukladno ovlastima i zakonu.

Više doznajte u prilogu Dnevnika Nove TV.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene