Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kako na školski izlet?

Ekskurzije i maturalci: Toliko su skupi da ih sve manje roditelja može platiti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odlazak na maturalac kraj je školskog razdoblja koji djeca pamte zauvijek. Međutim, sve je više roditelja koji svojoj djeci ne mogu priuštiti to iskustvo.

Pet dana boravka na hrvatskom kontinentu u hotelu nižeg ranga stoji gotovo jednako kao višednevni aranžaman u luksuznom hotelu u primjerice Turskoj ili Grčkoj. Odlazak na maturalac sve više roditelja svojoj djeci ne mogu priuštiti.

Pročitajte i ovo Ilustracija Visoka cijena Nastavnici na nogama! Ako prođe novi zakon, plaćat će kazne zbog ocjena: "Daj pet postat će svakodnevnica" Ilustracija Zakonske izmjene Medvjeđa usluga: Roditelji će školama moći još lakše lagati za svoju djecu?

Roditelji: Nemamo novac za školski izlet; Ravnatelj: Neka prestanu pušiti i piti pa će imati

Borna ide u sedmi razred. U rujnu će na ekskurziju u Šibenik. Kaže kako se raduje izletu te da se nada da će se zabaviti. Dvodnevni izlet njegovi roditelji će platiti 630 kuna. Ne računajući džeparac. 'Cijena nije primamljiva, ali eto izlet je zanimljiv, tako da izgurat ćemo', rekla je Bornina majka Gordana Kolić.

Unatoč mogućnosti obročnog plaćanja sve je više roditelja koji to djeci ne mogu priuštiti. 'Stavke iz aranžmana poput ručka se brišu, toliko daleko se ide, djeca su osuđena na nekakvu suhu hranu, sendvič u nekakvom izletu', rekao je vlasnik turističke agencije Darko Dinjar.

Trodnevno putovanje za učenike četvrtog razreda roditelji će platiti i do 1500 kuna, dok ekskurzija u Hrvatskoj za učenike sedmog ili osmog razreda u trajanju 4-5 dana stoji i do 2500 kuna. Istodobno za te iznose može se pronaći smještaj primjerice u Turskoj, Egiptu, Tunisu u hotelu s 5 zvjezdica i za više dana. Direktor udruge hrvatskih putničkih agencija tvrdi - to nije usporedivo.

'Nije točno da je putovati u Hrvatsku skupo, ali je problem u tome što je putovanje u Prag jeftino u sedmom i osmom mjesecu jer je upravo tada u Pragu najniža moguća sezona', smatra direktor UHPA-e, Željko Trezner.

Od iduće školske godine osmaši će na obveznu terensku nastavu u Vukovar

Kada bi na izlete i ekskurzije u Hrvatskoj išli izvan sezone i cijena bi, kaže, bila mnogo niža. Problem je i u standardu hrvatskih hotela koji je išao prema gore, a hoteli s 4 ili 5 zvjezdica često ne primaju grupe učenika.

Hotel u Vinkovcima ove godine očekuje 40 školskih ekskurzija. 'Mi kao hotel im dajemo polupansione uglavnom, noćenje s doručkom plus večera, i naravno dajemo dosta velike popuste pogotovo na veću količinu djece', rekao je direktor hotela u Vinkovcima, Ivan Udovičić.

Ipak izleta je sve manje, jer nije dovoljno djecu smjestiti u hotele. Svaka znamenitost koju obilaze često se mora dodatno platiti. I dok su u većini zemalja europske unije djeca oslobođena ulaznica za muzeje i nacionalne parkove kada je to u svrhu učenja, kod nas, primjerice, ulazak na plitvička jezera za dijete stoji 50 kuna.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene