Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dva dana

Od iduće školske godine osmaši će na obveznu terensku nastavu u Vukovar

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od iduće školske godine svi hrvatski učenici osmih razreda obavezno će dva dana provesti u Vukovaru. Na licu će mjesta učiti o Domovinskom ratu, vukovarskoj tragediji, ali i o miru i toleranciji. Projekt je to Ministarstva branitelja koji bi trebao pokrenuti i gospodarstvo i turizam u Vukovaru.

Omiški sedmaši već tradicionalno svake godine idu Vukovar. Puni su doživljaja i novih znanja. Učenje na licu mjesta ne može se usporediti s učenjem iz knjiga. 'Jako nam je čudno bilo zamisliti kako je netko 3 mjeseca mogao biti, naši vršnjaci, mi se igramo sada, a oni su 3 mjeseca bili pod zemljom i stvarno je bilo teško to gledati', kazala je Viktorija Perkušić, učenica iz Omiša.

Pročitajte i ovo Ilustracija Prošle su 32 godine Završilo obilježavanje žrtve Borovog naselja: "Od potrage nikada nećemo odustati" Slika nije dostupna Povratak među školske klupe Kraj zimskih praznika: Počela škola, na rasporedu i Zdravstevni odgoj

Dvodnevna nastava u Vukovaru trebala bi od iduće školske godine postati obvezna za sve hrvatske osmaše. 'Mislimo da je stvarno to potrebno. Slažemo se s time i podržavamo. Naša djeca su tako zadovoljna, tako su dirnuta svime ovime', kazala je Sanja Pešić, nastavnica u OŠ 'Josip Pupačić' u Omišu.

>>
Zbog Sanadera, Mesića i bin Ladena stižu novi udžbenici

Učenici će biti smještani u vukovarskoj vojarni, u kojoj je i muzej. 'Mi s radošću očekujemo svako dijete i svakog čovjeka koji želi doći u Vukovar i posjetiti mjesta stradanja, a u isto vrijeme da to bude mjesto novih spoznaja i novih vrijednosti mladih ljudi', kazao je birgadir Petar Ćavar.

Zamišljeno je da djeca uče od sudionika ratnih događaja, a među njima je i ministar branitelja. U Vukovaru će osmaši učiti o Domovinskom ratu, vukovarskoj tragediji, ali i miru i toleranciji. 'Želimo da nastava povijesti bude suvremena i da učenici na jedan kvalitetan način dobiju saznanja o Domovinskom ratu', kazao je ministar obrazovanja Željko Jovanović.

Kroz ovaj program Vukovar će svake godine posjetiti 50.000 hrvatskih osmaša. Prilika je to i za oživljavanje turizma. 'Mi koji se bavimo poslom, poduzetništvom, prodajom suvenira i svi ostali, restorani, hoteli i prenočišta će od toga imati koristi i tome se veselimo', kazao je Zvonko Kovačić, vlasnik jedne suvenirnice.

S putovanja će ostati uspomene, ali i nova znanja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene