Ni škole nisu cijepljene od korone, u neke je virus ušao i prije nego što je počela nastava. Za one koji kreću u ponedjeljak liječnici imaju posebno upozorenje.

Galerija


U ponedjeljak će učenici utrčati u stare klupe. No, za dvadesetak dana učenicima u Polači stižu nove jednosjedeće klupe.

Vezani članci Bolnica, ilustracija Antivakserica i žestoka protivnica maski preminula od upale pluća uzrokovane koronavirusom, iza sebe ostavila četvero djece Koronavirus, ilustracija Španjolska gripa izgubila naslov najgore pandemije: Između ove dvije pošasti ipak postoje razlike

"U jednom trenutku mi se učinilo kad sam vidio jednosjedne klupe da će biti najviše mjesta za učenike kako bi mogli održavati razmak metar i pol unutar razreda, a u isto vrijeme da se mogu kretati nesmetano“, rekao je Mate Bobanović, v.d. ravnatelja OŠ Franka Lisice.

A u maloj školi u Đurđancima ne moraju previše razbijati glavu. S tek 14 učenika je i puno lakše držati stvari pod kontrolom.

"Ovo je konkretno učionica prvog i trećeg razreda. Ukupno broji sedam učenika. Raspoređeni su da na jednoj strani sjede prvi razredi, na drugoj treći razred, razmak je takav kakav je. Može se napraviti i veći razmak, ali mislim da je više do discipline“, kaže Ivan Jukić, ravnatelj škole.

Prema podacima koje su nam dostavile županije, većina škola će ići po A modelu. To znači da svi učenici idu u školu uz pridržavanje mjera, a to su razmak ili maske. B model u kojem se razredi dijele i koji podrazumijeva kombiniranu nastavu u školi i na daljinu će primijeniti mali broj škola, uglavnom one koje imaju od 700 i više djece. Online će se izvoditi uglavnom izborni predmeti gdje su grupe sastavljene od djece iz različitih razreda.

Ravnatelje muči i što ako roditelji ipak dovedu dijete s temperaturom. To se, kažu, nemalo puta znalo događati.

"Mi smo svjesni toga. U slučaju da primijetimo da bi neko dijete moglo imati temperaturu ili bilo koje druge simptome virusa, mi ćemo odmah izmjeriti temperaturu i postupiti sukladno proceduri“, kaže Bobanović.

Ona se mora mjeriti svaki dan i manjoj djeci zabilježiti u bilježnicu. To je važno, kaže doktorica Šimetin, jer kod djece su, kad je riječ o COVID-u, često blago povišene temperature.

"Znači, ne radi se, pogotovo kod djece, o temperaturama koje su 38 stupnjeva. To su blago povišene temperature koje se mogu utvrditi jedino mjerenjem temperature i to je najbolje mjerenjem pod pazuhom“, kaže Ivana Pavić Šimetin, zamjenic ravnatelja HZJZ-a.

Struka apelira i da se s djecom razgovara. Da ih se upozori na to da paze na maske, pranje ruku... Ali i na to da ne posuđuju i ne mijenjaju međusobno školski pribor.

"Vrlo često djeca čak znaju žvakati olovku i onda ako takvu olovku daju drugome, može doći do prijenosa zaraze“, kaže Pavić Šimetin.

A zagrebačke učenike će u ponedjeljak dočekati i Bandićevo pismo za roditelje. U kojem se hvali da je usprkos teškoj financijskoj situaciji koju su izazvali potres i pandemija uspio osigurati udžbenike za djecu i opremiti škole.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr