Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatska seizmički vrlo aktivna zemlja

Školarci znaju kako reagirati na potres, znate li i vi?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sisak je sinoć zatresao slab potres, jedan u nizu onih koji Hrvatsku, inače seizmički vrlo aktivnu zemlju, često pogađaju. Državna uprava za zaštitu i spašavanje danas je krenula s projektom Safe Quake. Cilj je upoznati ljude s pravilima ponašanja tijekom i nakon potresa.

Zagrebački školarci spremni su za sve katastrofe. Uz veliku pozornost, najviše su slušali o potresima. Zagreb i okolica među najrizičnijim su područjima, a zatrese li se tlo, bit će spremni. 'Uzet ću telefon, i nazvati 112, i onda ću se sakriti ispod stola', rekao je Jakov. 'Ili između štoka, zato jer to jako dugo drži. Pa kad taj prođe, onda izaći iz kuće', rekle su Petra i Mara.

Pročitajte i ovo Screenshot Podrhtavanje tla Potres jačine 5,2 prema Richteru pogodio Tursku: "Jako nas je treslo, izašli smo iz kuće" Slab potres pogodio Zagreb Magnitude 1,2 Slab potres uznemirio dio Zagrepčana: "Osjetilo se kao kratka grmljavina"

>> Sisak pogodio potres umjerene jakosti

S ciljem edukacije stanovništva koje živi u urbanim sredinama kojima prijeti potres, projekt safe-quake ući će u 120 domaćih osnovnih škola i među građane. 'Obuhvaćene su sve škole grada Zagreba, i obuhvatit ćemo škole grada Dubrovnika, dakle one što držimo najugroženijih područja Republike Hrvatske', rekao je Damir Trut, ravnatelj DUZS-a.

Hrvatskoj nedostaje seizmografskih uređaja

Procjene kažu da bi potres izravno ugrozio oko 900 tisuća građana. Sjeverozapadu, krajnjem jugu i dijelu hrvatskog istoka prijete potresi jačine i do 9 stupnjeva Merkalija. Jedan slabiji jučer je zatresao i Sisak. Državna uprava ugrožene zato želi informirati. Od podrhtavanja tla, Zagrepčani strepe. 'Jako me je strah zato jer sam ga ja doživjela na 21. katu. Bilo je jako grdo', rekla je jedna Zagrepčanka.

Hrvatskoj u prevenciji kronično nedostaje seizmografskih uređaja. Protupotresna gradnja i edukacija stanovništva, ali i stručnih službi zasad su nabolje što se može učiniti za sprečavanje mogućih posljedica. Potres je nemoguće predvidjeti, ali se za njega ipak svatko može pripremiti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene