Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Državno sudbeno vijeće (DSV) dalo je odobrenje Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) za pokretanje kaznenog postupka protiv sudaca Županijskog suda u Dubrovniku Ive Besjedice i Pere Miloglava, osumnjičenih za zlouporabu položaja i ovlasti.


Dvojicu sudaca USKOK tereti da su kao predsjednici dubrovačkog Općinskog i Županijskog suda poduzetniku Peri Vićanu omogućili nezakonit upis vlasništva na 150.000 četvornih metara zemljišta dubrovačkih Vrtova sunca u Orašcu kod Dubrovnika.

Vezani članci Cijepljenje, ilustracija Što bolje štiti od reinfekcije, cijepljenje ili zaraza? Američki stručnjaci objavili nove zaključke Slika nije dostupna Slučaj Vrtovi sunca prebačen u Zagreb

Članovi DSV-a, koji su Besjedicu nedavno promaknuli na viši sud, kazneni progon svojih kolega nisu dozvolili jednoglasno. No, na sjednici tijela zaduženog za imenovanje, ali i razrješenje sudaca te ukidanje njihova imuniteta nije se moglo doznati tko je i iz kojih razloga glasovao protiv utvrđivanja njihove odgovornosti.

Osim Besjedice, Miloglava i Vićana policija je USKOK-u prijavila i Antoana Kralja zbog zauzimanja kod sudaca da se na zemljište u Orašcu ne stavi zabilježba spora te njegova oca Antuna Kralja, vlasnika dubrovačke građevne tvrtke "Konel", ranije gonjenog zbog reketarenja hotelijera Gorana Štroka.

Prijava u ovom slučaju rezultat je afere poznate pod nazivom "Pet zvjezdica", a mediji nagađaju da je u sklopu te istrage otkriven i sudac Visokog trgovačkog suda Bariša Gašpar.

Inače, DSV je danas ponovno raspravljao o tom sucu osumnjičenom za primanje mita i zlouporabu položaja i ovlasti te ga, suprotno jučerašnjoj odluci, ipak odlučilo suspendirati.

Odluku o suspenziji, odnosno privremenom udaljenju od obnašanja sudačke dužnosti, jučer nisu donijeli zaključivši da je za takvu odluku nadležan predsjednik Visokog trgovačkog suda.

No, nakon dodatnog razmatranja zakonskih odredbi DSV je ipak zauzeo stav da je nadležan te je donesena odluka o suspenziji, kazao je predsjednik DSV-a Ivan Mikšić.

Inače, Gašparu je već skinut sudački imunitet, a protiv njega na zagrebačkom Županijskom sudu pokrenuta je istraga zbog primanja mita, a prvo istražno ročište održat će se na jesen. U odnosu na zlouporabu položaja i ovlast, odnosno odavanje pitanja za pravosudni ispit rješenje o pokretanju istrage još nije pravomoćno jer nije odlučeno o žalbi osumnjičenog suca koji se brani sa slobode.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju