Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Djelomično skidanje skela sa zagrebačke katedrale "Alojzija Stepinca" koje počinje danas, u idućih će petnaest dana otkriti velik dio njezina prednjeg pročelja, priopćeno je danas iz Ureda za odnose s javnošću akcije "Obnovimo lijepu našu Stepinčevu katedralu".


Kako su izvijestili, otkrivanje katedrale počet će skidanjem krana postavljena 1995. Tada je za potrebe obnove postavljen na visinu od 55 metara. Zatim će, kako napominju, biti skinute željezne rešetke i skela s glavnoga portala.

Vezani članci Nastavljeno uklanjanje tornja sisačke katedrale koji je stradao u potresu - 4 Nastavljeno uklanjanje tornja sisačke katedrale stradalog u potresu: "Dotrajala drvena konstrukcija prijeti urušavanjem" Dijelovi zagrebačke katedrale ljuljali su se nakon potresa Dramatična snimka iz centra Zagreba: "Dijelovi tornja katedrale ljuljali su se i nakon potresa"

Cilj akcije "Obnovimo lijepu našu Stepinčevu katedralu" jest
prikupiti 50 milijuna kuna za dovršetak obnove zagrebačke katedrale", ističu organizatori i dodaju kako se u akciji može sudjelovati odlaganjem plastičnih boca, limenka, stakla, metala i starog papira. 

Ambalaža se može odlagati na 10 lokacija u za to namijenjenim kontejnerima u Zagrebu.

"Uvjereni smo da akcijom možemo povećati ukupan postotak reciklirane ambalaže u Hrvatskoj", navode u priopćenju i dodaju kako se u prvom redu obraćaju građanima koje motivira očuvanje prirodnog okoliša i obnova hrvatske kulturne baštine.