Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednice HDZ-a i DC-a Jadranka Kosor i Vesna Škare-Ožbolt potpisale su danas u HDZ-ovoj središnjici sporazum o političkoj suradnji dviju stranaka na državnoj razini.


Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor pritom je naglasila kako nije riječ o koaliciji, nego o suradnji stranaka za opće dobro te potpori koju DC pruža vladinim ciljevima - borbi protiv korupcije, snaženju gospodarstva i ulasku Hrvatske u EU. 'Nebrojeno smo puta isticali da ćemo okupljati sve snage u Hrvatskoj koje mogu pomoći u ostvarenju tih ciljeva', podsjetila je Kosor.

'Kosor ima popriličnu petlju'

Vezani članci Slika nije dostupna I Škare Ožbolt u utrci za Pantovčak Slika nije dostupna Potpisan koalicijski sporazum SDP-HNS-DC za županiju

Predsjednica DC-a Vesna Škare-Ožbolt sporazum je, pak, nazvala početkom novih odnosa između dviju stranaka, ocjenivši da su 'otpale pretpostavke koje su u prošlosti uništile dobru suradnju DC-a i HDZ-a'. Kazala je kako su se u Hrvatskoj počeli stvarati novi uvjeti, da se država počela 'politički dekontaminirati' te da je premijerka Kosor pokazala da ima 'popriličnu političku petlju' za borbu protiv korupcije u politici.

Škare-Ožbolt je ocijenila da je nova premijerka na prvo mjesto vratila borbu protiv političke korupcije, koja je, kako je rekla, za ranijeg premijera Ive Sanadera 'bila gurnuta na pretposljednje mjesto u Strategiji borbe protiv korupcije'. Iako je današnji sporazum utvrdio isključivo suradnju HDZ-a i DC-a na državnoj razini, obje predsjednice uvjerene su da će se to odraziti i na lokalne prilike. Ističu, međutim, da po stranačkim statutima o koaliranju na lokalnoj razini odlučuju stranački ogranci. (Hina)