Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na Općinskom sudu u Benkovcu danas je nastavljeno suđenje trojici mještana Škabrnje i jednom iz Smilčića zbog kamenovanja kuća srpskih povratnika u Biljanima Donjim kod Benkovca krajem srpnja ove godine.


Pred sudom su iskaze dala četvorica svjedoka koji imaju i status oštećenika. Riječ je o srpskim povratnicima iz Biljana Donjih - Svetozaru Škoriću, Danici Škorić, Slobodanu Škoriću i Sonji Kranjc.

Vezani članci Andrej Plenković u Škabrnji Plenković u Škabrnju stigao sa Šimpragom: Mještani i branitelji okrenuli im leđa - "Sramite se!" Vukovar: Ilustracija - 2 U Grad Heroj vraćaju se i iz inozemstva: "Dosta toga se otvara", "Nude mi se brojne mogućnosti"

Svi su oni govorili o okolnostima u kojima su kuće kamenovane i gotovo svi su rekli da nisu za progon mještana Škabrnje te su sve pripisali alkoholiziranosti optuženika, odnosno da, po njihovu mišljenju, nije riječ o kažnjivom djelu počinjenom iz vjerske ili rasne nesnošljivosti.

Svjedokinja Danica Škorić rekla je tek da je za to da djeluje pravna država. 

Na upit jednog od odvjetnika svjedokinji Sonji Kranjc je li
joj netko savjetovao da dramatizira taj događaj i prikaže ga u
javnosti težim no što jest, ona je potvrdno odgovorila. 

Rekla je da je bilo takvih nagovaranja iz krugova bliskih državnoj vlasti u Hrvatskoj i iz još nekih udruga, ali nije htjela precizno odgovoriti tko ju je nagovarao da dramatizira događaj.

Suđenje se nastavlja saslušanjem i drugih svjedoka, a pričekat će se i nalazi vještačenja kojima se želi utvrditi pod kolikom su utjecajem alkohola bili te noći optuženici.

U sudnici su i danas bili optuženi Zoran Bilaver (31), Ljube Bašić (44), Denis Žilić (36) - sva trojica iz Škabrnje i Ivan Duspara (23) iz Smilčića.

Sudac Općinskog suda u Benkovcu, Ivan Marković, nije odredio točan datum nastavka ovog suđenja četvorici koji su optuženi da su počinili kažnjivo djelo vjerske, nacionalne i rasne nesnošljivosti tako što su kamenovali četiri kuće u Biljanima Donjim u vlasništvu srpskih povratnika, a ispred jedne od njih izazvali i požar.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju