Vlada boravi u Istarskoj županiji te će u Puli održati sjednicu na kojoj će, uz izvješće o dosad učinjenom i o budućim projektima u samome gradu i Županiji, biti podneseno i izvješće o stanju u hrvatskoj brodograđevnoj industriji.

Galerija +0 Premijer Andrej Plenković (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

Uoči sjednice Vlade, premijer Plenković održao je govor na svečanoj sjednici grada Pazina. Osvrnuo se na problem brodogradilišta te najavio kako će danas krenuti isplata plaća radnicima Uljanika za kolovoz.

Vezani članci Bez konkretnih rješenja za Uljanik (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Atmosfera u Uljaniku je napeta: ''Ljudi su jednostavno ogorčeni'' Sjednica Vlade u Puli (Foto: Vlada RH/Twitter) Vlada o brodogradnji: "Moramo tražiti rješenja za budućnost, a ne gledati tko je kriv za prošlost"

Rekao je i da je problem s tamošnjim brodogradilištem najkrupniji gospodarski problem Istre i jedan od najkrupnijih problema kojim se bavi Vlada.

"Tražit ćemo rješenje za održivost brodogradnje, ali mora biti na zdravim temeljima i na tržišnim načelima. Sve se mora raditi na zakonit način, u skladu s europskim propisima. Dobra volja da se nastavi proizvodnja u Puli je tu, da nije tako, ne bi Vlada dala jamstva u siječnju", rekao je premijer.

Plenković je podsjetio da će poslijepodnevna sjednica Vlade biti prva koja je održana u Puli, a treća u Istri.
"Time želimo reći koliko nam je važno da svi u Istri razumiju što Vlada želi napraviti", rekao je Plenković

Premijer je iza 11 sati zajedno s ministrima došao u pulsko brodogradilište Uljanik, te krenuo u obilazak brodogradilišta s predstavnicima Uporave i radnika Uljanika, te čelnicima Grada Pule i Istarske županije.

Potom će premijer obići gradilište adaptacije i dogradnje Arheološkog muzeja Istre, a nakon toga razgovarat će s pulskim gradonačelnikom Borisom Miletićem i županom Flegom.

Slijedi sjednica  Vlade, na čijem je dnevnom redu i 25 točaka koje se odnose na projekte vezane uz Grad Pulu i Istarsku županiju.

Među njima su zaključak o iskazivanju namjere za darovanje dijela Vojnog letjelišta Pula Općini Ližnjan - Lisignano, odluka o osnivanju Povjerenstva za pripremu i realizaciju turističkog razvojnog projekta "Veliki Brijun" kao i nekoliko zaključaka vezanih za građenje, održavanje i rekonstrukciju prometne infrastrukture.

Na dnevnom je redu i odluka o sklapanju Sporazuma o utvrđivanju uvjeta, prava i obveza za realizaciju više projekata - bivšeg vojnog kompleksa "Muzil", lokaliteta "Hidrobaza" te uvale "Saccorgiana".
Od Vlade će više gradova i općina u Istarskoj županiji na dar dobiti nekretnine za različite projekte od javnog interesa.

Pred članovima Vlade bit će i Prijedlog zakona o knjižnicama i knjižničnoj djelatnosti, kojim se, uz ostalo, uređuje organizacija javnih knjižnica te propisuje način i uvjeti njihova osnivanja, kao i status privatnih knjižnica i knjižnica vjerskih zajednica.

Nakon sjednice Vlade predviđeno je potpisivanje niza ugovora, odluka i sporazuma važnih za Grad Pulu i Istarsku županiju.

Boravak u Istarskoj županiji Vlada završava posjetom Umagu, u kojem će se premijer sastati s predstavnicima Ceha ribara Istarske županije i ribarima iz Savudrije i Umaga. (Hina)

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju