Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Deblokiran račun Uljanika, krenule plaće

Vlada o brodogradnji: "Moramo tražiti rješenja za budućnost, a ne gledati tko je kriv za prošlost"

Sjednica Vlade u Puli (Foto: Vlada RH/Twitter)
Sjednica Vlade u Puli (Foto: Vlada RH/Twitter) Vlada RH/Twitter
Aktualno Galerija Premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade u Puli (Foto: Dnevnik.hr) Premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade u Puli (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Sjednica Vlade u Puli (Foto: Vlada RH/Twitter) Galerija 1/2 >>
Hrvatska vlada u četvrtak boravi u Istarskoj županiji te će u Puli održati sjednicu na kojoj će, uz izvješće o dosad učinjenom i o budućim projektima u samome gradu i Županiji, biti podneseno i izvješće o stanju u hrvatskoj brodograđevnoj industriji, a u povodu problema s Uljanik grupom čije je pulskog brodogradilište premijer Andrej Plenković posjetio prije same sjednice.

Na dnevnom redu sjednice Vlade nalazi se i 25 točaka koje se odnose na projekte vezane uz Grad Pulu i Istarsku županiju.

Pročitajte i ovo Glasačka kutija Nova odluka Vlade Ova četiri mjesta u lipnju idu na prijevremene izbore Ilustracija Na sjednici Vlada objavila nove cijene goriva

Među njima su zaključak o iskazivanju namjere za darovanje dijela Vojnog letjelišta Pula Općini Ližnjan-Lisignano, odluka o osnivanju Povjerenstva za pripremu i realizaciju turističkog razvojnog projekta "Veliki Brijun" kao i nekoliko zaključaka vezanih uz građenje, održavanje i rekonstrukciju prometne infrastrukture.

Na dnevnom je redu i odluka o sklapanju Sporazuma o utvrđivanju uvjeta, prava i obveza za realizaciju više projekata - bivšeg vojnog kompleksa "Muzil", lokaliteta "Hidrobaza" te uvale "Saccorgiana".

Od Vlade će više gradova i općina u Istarskoj županiji na dar dobiti nekretnine za različite projekte od javnog interesa.

Pred članovima Vlade bit će i prijedlog zakona o knjižnicama i knjižničnoj djelatnosti kojim se, uz ostalo, uređuje organizacija javnih knjižnica te propisuje način i uvjeti njihovog osnivanja kao i status privatnih knjižnica i knjižnica vjerskih zajednica.

Nakon vladine sjednice predviđeno je potpisivanje niza ugovora, odluka i sporazuma važnih za Grad Pulu i Istarsku županiju.

Inače, Uljanik je danas objavio da je račun te kompanije deblokiran, a tijekom posjeta Istarskoj županiji premijer Andrej Plenković je izjavio kako je danas započela isplata plaća radnicima Uljanika za kolovoz.

Tijek sjednice Vlade pratite u nastavku: 

14:43 Ministar gospodarstva Darko Horvat osvrnuo se na trenutno situaciju u dva brodogradilišta koja "predstavljaju prijetnju za proračun".

"U ovoj godini bit će isporučena samo dva broda, sve ostalo su gubici. Svjesni smo da je ovakav kontinuitet brodogradnje neodrživ", kazao je Horvat.

13:56 Gradonačelnik Pule Boris Miletić kazao je kako je Vlada sigurno najveći pojedinačni suvlasnik Uljanika.

"I škare i platno hrvatske brodogradnje nalaze se u rukama hrvatske vlade. Znamo da je danas išla isplata plaća, ali pitanje je što se promijenilo od 13. kolovoza i je li bilo potrebno da radnici Uljanika prolaze agoniju i idu u štrajk. Što će biti s našim Uljanikom za 6 ili 8 mjeseci? Upalilo se crveno svjetlo i alarm", pita se Miletić.

13:54 Istaknuo je kako očekuje da se plan restrukturiranja doradi kako bi se pronašlo dugoročno rješenje

"Hrvatska je dosad brodogradilištima podijelila 31,7 milijuna kuna državnih potpora. Nakon članstva u EU, danas se nalazimo u novom kontektstu u kojem svi odabiri i odluke moraju biti u skladu s europskim i našim zakonodavstvu", kaže premijer.

Zaključio kako je Vlada spremna napraviti sve što može kako bi pomogli brodogradilištu.

"Pokušajmo tražiti rješenja za budućnost, a manje gledati na to tko je kriv za stvari iz prošlosti", kaže premijer.

13:50 Premijer se potom osvrnuo na situaciju u brodogradnji

"Svjesni smo važnosti uloge brodogradnje. Krajem 80-ih je po proizvodnji bila treća sila po izgradnji brodova. Brodogradnja u zaspolenosti sudjeluje s 2 do 5 posto. Nažalost danas se Uljanik nalazi u problemima i put naprijed ovisi o kvalitetnom restrukturiranju i pronalasku kvalitetnog strateškog partnera. Naša je Vlada na zahtjev Uljanika dala jamstva za sanaciju uz suglasnost Europske unije. Ta jamstva su omogućila normalno funkcioniranje. Osigurali smo i sredstva za plaće za srpanj i kolovoz", kazao je Plenković.

13:46  U uvodnom obraćanju premijer je kazao kako je ovo peta tematska sjednica Vlade. Drago mi je da ćemo danas imati više od 20 točaka dnevnog reda posvećenih Istri.

"Istra je definitivno jedna od najrazvijenijih regija u zemlji te ključan faktor u antifašističkoj borbi. U Istri je ostvaren veliki napredak u turističkoj sezoni", kazao je premijer.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene