Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razvojni prioriteti

Sjednica Vlade u Osijeku, Plenković: "Potpisat ćemo gotovo milijardu kuna vrijedne ugovore za Grad i Osječko-baranjsku županiju"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjednica Vlade Republike Hrvatske održava se u Osijeku s početkom u 11 sati.

Sjednica Vlade Republike Hrvatske održava se danas u Osijeku, u zgradi Osječko-baranjske županije.

Pročitajte i ovo Ilustracija Analiza Gabrijele Kišiček Stručnjakinja o govoru Andreja Plenkovića: "To je bilo glumljeno samopouzdanje, to je daleko od trijumfa i proslave" Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković Sastanak u HDZ-u Plenković komentirao kritike glavne europske tužiteljice, pa razmještao mikrofone, prepirao se s novinarima...

Četvrta je to sjednica Vlade u mandatu predsjednika Andreja Plenkovića izvan Zagreba, a održavanjem sjednica izvan Zagreba Vlada želi istaknuti važnost razvojnih prioriteta svih krajeva Hrvatske.

Na početku današnje sjednice premijer Andrej Plenković pozdravio je prisutne te uvodno istaknuo kako "činjenica da smo danas u Osijeku pokazuje usmjerenost Vlade da u ovom mandatu nastoji smanjiti nejednokosti u regionalnom razvoju zemlje. Zato smo lani osnovali Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem, koje je dosad održalo tri sjednice". Naveo je kako su na taj način "objedinjene sve aktivnosti koje su usmjerene za ovo područje Hrvatske, koje je u Domovinskom ratu istrpjelo velike žrtve, i matrerijalne i ljudske".

Istaknuo je i kako se nakon zadnjeg sastanka Vlade u Slavonskom Brodu "moglo vidjeti konkretno koliko smo napravili". Najavio je potom kako će na današnjoj sjednici biti predstavljen niz projekata, i za Grad i za Osječko-baranjsku županiju, koji će nakon sjednice biti potvrđeni potpisivanjem ugovora vrijednih gotovo milijardu kuna, dok je ukupna vrijednost svih planiranih projekata "veća od dvije milijarde kuna".

Niz odluka za pomoć Slavoniji i Baranji

Vlada je, među ostalim, na prijedlog Ministarstva zdravstva donijela odluku o nabavci angiografskog uređaja za dijagnostičko-terapijske endovaskularne intervencije i uređaja za razbijanje kamenca (litotriptor), vrijednih ukupno osam milijuna kuna za potrebe osječkog Kliničkog bolničkog centra.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić kazao je kako su sredstva osigurana u proračunu za iduću godinu.

Ministarstvo zdravstva Vlada je zadužila da u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike poduzme odgovarajuće mjere radi rješavanja problematike dezinsekcije komaraca u Parku prirode Kopački rit. Premijer Plenković tu je točku najavio kazavši u šali da je Vlada došla sada u Osijek, kada je manja opasnost od komaraca.

Za rekonstrukciju raskrižja s kružnim tokom u Donjem Miholjcu osigurano je u financijskom planu Hrvatskih cesta za iduću godinu 3,78 milijuna kuna, a za rekonstrukciju kolnika kod Riječne luke Tranzit osigurano je 7 milijuna kuna.

Također, država će sufinancirati s dva milijuna kuna izradu projektne dokumentacije za obnovu prostora bastione trase osječke Tvrđe.

Projekt izgradnje osječkog Sveučilišnog kampusa radi osiguranja financijske potpore projektu, Vlada je odlučila uključiti u izmjenu Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija" 2014.-2020. godine, a radi nastavka izgradnje osječkog Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Ministarstvo znanosti i obrazovanja osigurat će dodatnih milijun kuna.

Nekretnine za socijalno ugrožene

Usvojena je i uredba o osnivanju Arheološkog muzeja Osijek te donesen zaključak o izradi promotivne brošure o mogućnostima ulaganja u Osječko-baranjsku županiju.

Jedinicama lokalne samouprave u županiji darovano je ili dano na korištenje više nekretnina. Osijek je tako dobio osam nekretnina na korištenje radi stambenog zbrinjavanja građana slabijeg imovinskog stanja i ugroženog socijalnog statusa, kao i smještaja Caritasa Osijek Đakovačko-osječke biskupije, a MORH-u je u vlasništvo dana zgrada bivšeg hotela "Mursa", vrijedna 24,36 milijuna kuna, koja će se koristiti za Veteranski dom u Osijeku.

Vlada je podržala i izgradnju Centra za gospodarenje otpadom Orlovnjak na području općine Antunovac. Izmjenama i dopunama Plana gospodarenja otpadom RH predviđeno je da će Centar obuhvatiti područja Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske županije.

Ministar energetike i zaštite okoliša Tomislav Čorić naveo da je u tijeku priprema cjelokupne dokumentacije, uključujući studiju izvodivosti i studiju utjecaja na okoliš.

Uoči početka sjednice, u 10 sati, Plenković se sastao s gradonačelnikom Grada Osijeka Ivanom Vrkićem, a u 10:30 sati sa županom Osječko-baranjske županije Ivanom Anušićem.

Po završetku sjednice Vlade potpisat će se niz ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za Grad Osijek i Osječko-baranjsku županiju za projekte iz područja prometa i infrastrukture, gospodarstva, poduzetništva i obrta, zaštite okoliša i energetike, uprave i regionalnog razvoja. Također, potpisat će se i niz ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte u drugim slavonskim županijama.

Potom će se uručiti prvih 40 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za Program zapošljavanja žena „Zaželi“, a nakon toga su predviđene izjave za medije.

U prigodi obilježavanja Dana Grada Osijeka, predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovat će na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Osijeka u 15.30 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene