Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica Vlade

Milanović: Dobro je da u državi ima discipline, ali ne da bude kao u mrtvačnici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Milanović prije početka sjednice Vlade osvrnuo se na dvije bitne stvari.

Prokomentirao je događaj koji se zbio u sektoru obrazovanja, kada je ministar Jovanović otišao u srednju školu u Kaštelima. 'U prvi mah mi se to činila pretjerana reakcija, no sada vidim da ministar nije otišao, da ne bi ništa napravio. Rečeno je da je otišao kao milicioner, a otišao je samo u pratnji jedne ženske osobe', rekao je premijer. Zapitao se bi li ministra, da se drugačije preziva, nazvali policajcem?

Pročitajte i ovo Glasačka kutija Nova odluka Vlade Ova četiri mjesta u lipnju idu na prijevremene izbore Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se hvalio Rafaleima, najavio i što će biti iduća ulaganja u vojsku

Zaključio je da kada se Vladi ne može predbaciti bilo kakva kritika, onda se perfidno igra na najniže osjećaje. 'To je grozno, 'milicionar' je govor mržnje, to je prikriveni šovinizam, nazvati tako ministra koji provodi zakon je ispod svake razine, ne samo europske, nego i ljudske', zaključio je. 

Dodao je kako je zakon zakon i kako on nema prezime. 'Dogodilo se da je zakon svjesno prekršen, i to nećemo dopuštati. Ovo nema veze s djecom, pa ni s roditeljima, koji su ovdje izmanipulirani. Ta djeca su na kraju upisana, i ne bilo gdje. Stvar je riješena. Zakon nema ime i prezime, nije iz mog sela, zakon je za sve isti. I to je novo za ovu državu, a neki se s tim očito ne mogu saživjeti', zaključio je ministar.

Premijer o termoelektrani Plomin

Premijer Milanović rekao je i kako sutra, zajedno s prvim potpredsjednikom Vlade, odlazi u Labin, a tema je termoelektrana u Plominu.  'Kao i svaki takav projekt, opterećen je i drugim kolateralnim pitanjima, a to su važna pitanja za lokalnu zajednicu, važno je i za područje šire od županije, ne samo financijskom nego i ekološkom smislu', rekao je.

Zaključio je da je vrijeme da se donese odluka što s tim. 'Sutra je gotov natječaj, a interes je golem. To je pitanje koje se tiče puno šireg prostora, tiče se Slovenije, Gorskog kotara, Rijeke, Opatije, Buja', rekao je. Naglasio je da se o zagađivaču, ali znatno manjem nego što je to bio raniji slučaj. 'Jedan od najvećih zagađivača su autoceste, a siguran sam da nitko nije za njihovo zatvaranje ili prestanak gradnje', tvrdi Milanović.

Vlada je započela raspravu o proračunu za prvih šest mjeseci 2012. godine. Nakon što je ministar financija Slavko Linić podnio polugodišnji izvještaj o stanju u proračunu i reformama koje se provode, premijer je imao opasku. 'Država gdje ima discipline to je dobro, ali nastavak je život, a ne da bude mrtvačka disciplina, kao u mrtvačnici', rekao je.

'Ako netko misli da je Biblija komplicirana, neka pročita ovršni zakon'

Na sjednici Vlade raspravljalo se i o ovršnom zakonu. 'Ako netko misli da je Biblija ili Stari zavjet kompliciran, neka pročita ovršni zakon', našalio se premijer. Prema novom prijedlogu napušta se institut javnoovršiteljske službe, a zadržava se tradicionalni sudski model.

'Ovršni zakon je zamršen, ali konačno omogućuje jednostavan i provediv postupak. Ranije represivne mjere ukidamo kao što smo i obećali' zaključio je premijer.

>> Fitch ratings presudio: Vlada radi dobar posao

Vlada je odbila prijedlog zakona o izmjeni Zakona o minimalnoj plaći kojeg je predložio Klub zastupnika Hrvatskih laburista Stranke rada. 'Nikad umirući populizam u Hrvatskoj stvarno nema granica', rekao je premijer laburistima.

Na današnjoj sjednici Vlade donijeta je odluka o nabavi pet obalnih ophodnih broda koji će pomagati lokalnom stanovništvu, obavljati zadatke ophodnje te obrane u slučaju rata. Premijer je nakon ove odluke poručio kako su more i brodovi hrvatski identitet i hrvatska potreba. 'To je naša tehnologija, to je posao naših brodogradilišta. Ovo je važna politička deklaracija', rekao je premijer.

Na dnevni red Vlade došli su i nogometni klubovi u lokalnim sredinama. Odlučeno je da će država, kao i u slučaju NK Rijeka, svoja potraživanja prema NK Šibenik prenijeti na grad Šibenik koji će onda ući u vlasničku strukturu kluba.

Premijer Milanović upozorio je lokalne čelnike da razmisle imaju li novaca za takve stvari. 'Koliko imaš toliko platiš. Zabava je lijepa stvar, ali sve ima svoje granice', rekao je premijer.

Teza o zaduživanju Hrvatske - prodavanje magle

U Banskim dvorima se raspravljalo i o izboru konzultanta za monetizaciju autocesta. Ministar Siniša Hajdaš Dončić je rekao kako bi  operativni posao trebao biti gotov do kraja 2013. godine. 

Premijer Milanović je dodao kako su teze da se RH zaduživala, a sada se autoceste daju u najam - 'prodavanje magle'. 'Neki su se skupo zaduživali i farbali tunele i građane po pet puta', kazao je Milanović.

Naglasio je da autoceste ostaju u Hrvatskoj i da ih neće odnijeti ni uragan ni oluja. Ali će se monetizirati. 'Time vraćamo dugove, imamo bolji kreditni rejting i dajemo nešto što je i dalje naše vlasništvo u najam na 30 godina', kazao je premijer upitavši: 'Hoće li te ceste ispariti?'

Vlada je podržala prijedlog ministra Hajdaša Dončića oko podjeli HŽ vuče u cilju provođenja programa restrukturiranja Hrvatskih željeznica.

Prema prijedlogu Vlade, radnici, imovina i objekti Vuče bit će podijeljeni između HŽ Putničkog prijevoza i HŽ Carga.

Linićevo polugodišnje izvješće

Ministar Linić izjavio je kako je nastavak krize vidljiv i u prvih šest mjeseci ove godine, o čemu svjedoči i pad BDP-a od 2,1 posto. Dodao je kako je činjenica da izvoz pada, a uvoz raste, što je dopridonijelo nepovoljnim kretanjima u prvom polugodištu.

'Ono što možemo zaključiti i na prihodovnoj i na rashodovnoj strani jest da se proračun Vlade ostvaruje za 2012. godinu, a to znači da smo, neovisno o gospodarskom padu, uspjeli dobro prognozirati prihode i da se oni ostvaruju u okviru planiranih', poručio je Linić.

Zaključio je kako je najvažnija poruka Vlade da i u krizi bude odgovorna, da nastavlja sa štednjom i da postoje fiskalna pravila.

Otvoreni dio Vladine sjednice završen je verifikacijom odgovora na zastupnička pitanja postavljena Vladi.
 

 DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene