Obavijesti Video Pretražite Navigacija
sjednica vlade

Plenković: ''Situacija s koronavirusom vrlo je ozbiljna, Stožer priprema paket novih mjera''

Na sjednici Vlade premijer Andrej Plenković ponovno je upozorio da je situacija s koronavirusom vrlo ozbiljna i apelirao na sve da se pridržavaju mjera. Najavljene su i nove mjere.

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade zahvalio je svima koji su sudjelovali u Koloni sjećanja u Vukovaru i onima koji su bili u Škabrnji. ''Još jednom smo poslali važne poruke o važnosti Vukovara kao simbolu pobjede i izrazili zahvalnost braniteljima'', rekao je predsjednik Vlade zadovoljan što je u Vukovaru bio i potpredsjednik Vlade Boris Milošević.

Izdvojio je i projekt digitalizacije arhivskog gradiva iz Domovinskog rata. Ponovno se pohvalio podizanjem kreditnog rejtinga agencije Moody's.

O situaciji s koronavirusom

Govoreći o pandemiji koronavirusa, Plenković je još jednom istaknuo da je situacija vrlo ozbiljna. ''U posljednja tri tjedna u listopadu imali smo udvostručenje broja novozaraženih, a zahvaljujući mjerama rast se usporio, ali zabrinjava što su brojke i dalje visoke'', rekao je. Dodao je da je to dovelo i do većeg broja preminulih. Otkrio je da su razgovarali o tome da Stožer izradi paket novih mjera tako da se smanji širenje epidemije. ''Važno je da se svi pridržavaju mjera, nose maske, ne rukuju se, drže distancu i prozračuju'', naglasio je i pozvao na smanjenje druženja.

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić predstavio je informaciju o aktualnom stanju vezanom za koronavirus. Podsjetio je da su izdane upute za fizikalne terapije u kući kod pacijenata u izolaciji i samoizolaciji. Rekao je da se pozivni centar pokazao kao važna karika u odnosu između pacijenata i bolnica.  Rekao je da visokih 70 posto novozaraženih ne dolazi iz samoizolacije što znači da su šetali ne znajući da su bili u kontaktu sa zaraženom osobom.

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović rekao je da je Nacionalni stožer u proteklom tjednu donio pet novih odluka. Pripremljene su nove mjere ako brojevi i dalje budu rasli. Inspektori su odradili više od 17.800 nadzora objekata, izdana su 723 upozorenja i 20 prekršajnih naloga. Najavio je da će u idućem razdoblju ići sa striktnim mjerama jer, kaže, sad su svi i pravni subjekti i građani svjesni kojih se mjera moraju pridržavati.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tužne sudbine Premijer u Vukovaru: "Mi nikada nećemo stati tražiti sudbine nestalih, to je zadaća svih hrvatskih Vlada"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna podmiruju dugove u zdravstvu Plenković: ''Strože mjere možemo izbjeći odgovornim ponašanjem. Zdravstveni sustav nije pred slomom, ali...''

Državni tajnik Ministarstva pravosuđa Josip Salapić predstavio je izmjene Ovršnog zakona. Rekao je da se troškovi ovršnog postupka pojeftinjuju i ubrzavaju te se, kako je rekao, štiti dostojanstvo dužnika. Neće biti deložacija u zimskom razdoblju.

Vlada je donijela i odluku o pokretanju izrade Strategije za sprječavanje korupcije za razdoblje od 2021. do 2030. godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene