Sjednica Vlade (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
Sjednica Vlade (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Foto: Patrik Macek/PIXSELL

S 20 minuta kašnjenja počela je sjednica Vlade. Uvodno je premijer komentirao aktualne teme.


Na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković podsjetio je da smo obilježili Dan sjećanja na holokaust. Izvijestio je da je u Davosu na Svjetskom gospodarskom forumu održao niz sastanaka s državnicima, a posebno je, zbog Brexita, izdvojio razgovor s irskim kolegom. Ocijenio je da su svi scenariji mogući, pa i odlazak bez dogovora.

Vezani članci Premijer Andrej Plenković Plenković: "Situacija je relativno dobra, imamo žarišta u nekim županijama." Beroš otkrio gdje je u Hrvatskoj britanski soj najrašireniji Sjednica Vlade RH - 3 Plenković najavio moguće novo popuštanje mjera od 1. ožujka. Tijekom Banožićeva izlaganja osjetili podrhtavanje

''Kad sve bude gotovo, ministar će izvijestiti o ponudama za Uljanik'', rekao je premijer i najavio da će se ovoga tjedna održati još jedna sjednica Vlade, i to u Dubrovniku.

Ministri su usvojili Nacrt konačnog prijedloga zakona o Državnom uredu za reviziju, prema kojem bi ured bio nadležan i za reviziju Hrvatske narodne banke.

Na dnevnom je redu bio i Prijedlog odluke o financiranju prve faze projekta plutajućeg terminala za ukapljeni prirodni plin na otoku Krku.

234 milijuna eura za prvu fazu terminala na Krku

Resorni ministar Tomislav Ćorić podsjetio je da je terminal strateški projekt Republike Hrvatske. 234 milijuna eura ukupno je vrijedna prva faza projekta, a Europska komisija osigurala je 101 milijun. ''Ovom odlukom predlaže se sufinanciranje od 100 milijuna eura'', objasnio je ministar, a Banski dvori jednoglasno su to prihvatili.

Ministri su usvojili i odluku o pokretanju postupka za sklapanje Protokola uz Sjevernoatlantski ugovor o pristupanju Republike Sjeverne Makedonije.

Vlada je donijela Uredbu o uvjetima za izbor i imenovanje članova nadzornih odbora i uprava pravnih osoba od posebnog interesa za državu i načinu njihovih izbora, po kojoj će ubuduće resorna ministarstva provoditi postupke njihova odabira i izravno ih predlagati Vladi.

Vlada je odobrila i prelazak hrvatske granice oružanim snagama država saveznica radi održavanja 19 vježbi u Hrvatskoj s Oružanim snagama RH, kao i prelazak hrvatske granice hrvatskim Oružanima snagama radi sudjelovanja u 28 zajedničkih vježbi u inozemstvu s oružanim snagama država saveznica zbog uvježbavanja i obuke u okviru međunarodnih organizacija kojima je Hrvatska pristupila ili pristupa na temelju međunarodnih ugovora, s ciljem razvijanja operativnih sposobnosti i provedbe taktika, tehnika i procedura u međunarodnom okruženju. (L.R., Hina)