Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PRVO OBRAĆANJE NA SJEDNICI VLADE

Bačić najavio velike promjene u obnovi Banovine: "Idući tjedan otvaramo radove na višestambenoj zgradi i 18 gradilišta"

U uvodnom govoru premijer Plenković osvrnuo se na aktualne političke teme. Novi ministar graditeljstva Branko Bačić govorio je o planu obnove Banovine.

Na sjednici Vlade prvi put se obratio novi ministar graditeljstva Branko Bačić. Opširno je govorio o planovima za obnovu Banovine. Premijer Plenković ponovo je upozorio trgovce da vrate cijene na one od 31. prosinca. Kazao je da se nastavljaju nadzori trgovaca. 

"Imali smo sjednicu Vlade koja se odnosila na cijene naftnih derivata. Zahvaljujući Vladi imamo jeftinije cijene goriva", izjavio je premijer Plenković u uvodnom govoru.

"Imali smo politički zanimljiv tjedan. Dobili smo povjerenje Sabora za dva nova člana Vlade, oni su ovdje prvi puta u novoj ulozi, želim im uspješan rad. Imali smo i aktualno prijepodne, zahvaljujem svima na doprinosu. Želio bih se osvrnuti i na to da smo imali raspravu o zaključcima EU vijeća. Boravio sam i dva dana u Davosu. Imali smo niz razgovora, a svi su konstatirali da smo unatoč svim izazovima dobro prebrodili prošlu godinu i da u gospodarskom i socijalnom smislu ipak prevladavaju optimističniji tonovi što se tiče inflacije", kazao je premijer. 

Ponovo je govorio o neopravdanom dizanju cijena. Uputio je apel trgovcima da vrate cijene. "Nastavljaju se nadzori i dalje pozivamo trgovce da vrate cijene na onakve kakve su bile 31. prosinca."

Otvaranje gradilišta

Na sjednici Vlade govorio je i Branko Bačić u novoj ulozi ministra koji bi trebao ubrzati obnovu. 

"Svjestan da naši sugrađani na potresom pogođenom području očekuju da se obnova ubrza i da se čim prije vrate u svoje kuće, utvrdili smo tri prioriteta koji su pred nama u narednim mjesecima. Prvi je potpuna iskoristivost bespovratnih sredstava Fonda solidarnosti kojim se financira izgradnja i obnova objekata javne namjene i javne komunalne i prometne infrastrukture.

Nama je do kraja lipnja potrebno utrošiti 1,3 milijarde kuna. Do kraja mjeseca, s 1. veljače na snagu će stupiti protokol koji dovršavamo, a kojim ćemo ubrzati plaćanje sredstava krajnjim korisnicima i kontrolu sredstava.

Na taj način htjeli bismo brže i transparentnije na dnevnoj bazi raspolagati informacijama o utrošenim sredstvima Fonda. Drugi prioritet odnosi se na sugrađane koji još žive u kontejnerskim naseljima ili mobilnim jedinicama uz svoje kuće. Naš je cilj sve njih zbrinuti prije iduće zime u šest načina zbrinjavanja, o tome ćemo više kad dođe zakon. Treće, maksimalno ubrzanje procesa obnove." 

Bačić je najavio kako će početkom idućeg tjedna u javno savjetovanje uputiti izmjene Zakona o obnovi kojim će smanjiti broj sudionika u procesu obnove i s 40 posto u postupku početka radova smanjiti potrebnu dokumentaciju.

Najavio je i da će idući tjedan otvoriti radove na jednoj višestambenoj zgradi te 18 gradilišta za izgradnju zamjenskih kuća za građane koji su u kontejnerima.

"Naš je cilj da u veljači otvorimo 70-ak gradilišta koja su isključivo za zamjenske kuće za stanovnike u kontejnerskim naseljima ili kontejnerima koji su pored njihovih kuća." 

Bačić je rekao da je Ured za državne nekretnine dobio nalog da uredi i obnovi sve stanove na području Zagreba, Zagrebačke, Karlovačke, Krapinsko-zagorske i Sisačko-moslavačke županije kako bi "dio sugrađana do konačnog rješenja mogao naći adekvatan smještaj".

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene