Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izbori 22. prosinca

Plenković sindikatima: ''Štrajk u školama više se neće plaćati, plaće rastu 20 posto u ovom mandatu''

Premijer Andrej Plenković sa sjednice Vlade ponovno se osvrnuo na štrajk u školama i sindikatima poručio da njihovi argumenti za štrajk nisu korektni. Vlada je raspisala predsjedničke izbore.

Uvodno se premijer Andrej Plenković pohvalio da će već danas biti donesen proračun za iduću godinu. ''Nastavljamo s odgovornom ekonomskom politikom koja je Hrvatskoj donijela kredibilitet'', rekao je predsjednik Vlade.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Anketa Dnevnika Nove TV Vjerujete li da će s novom Vladom biti bolje? Pogledajte kako ste glasali Premijer Andrej Plenković Tražio deportaciju Plenković o zatvorenim hrvatskim navijačima: "Nije realno da su svi jednako odgovorni za nered"

Najavio je da će Vlada na današnjoj sjednici donijeti odluku o raspisivanju izbora za predsjednika. Prvi krug će biti 22. prosinca, a drugi 5. siječnja.

Osvrnuo se i na pregovore sa sindikatima prosvjete. ''U mandatu ove Vlade osigurali smo povećanje osnovice za 11,5 posto, a sredstva su povećana za više od 3 milijarde godišnje'', rekao je Plenković. Naglasio je da je Vlada pokazala želju da se problem i štrajk okončaju osobito zbog učenika. Kaže da se o koeficijentima ne pregovara nego je to uredba koju donosi Vlada. Naglašava da bi, uz porezna rasterećenja, prosvjetarima plaća porasla ukupno 20 posto u mandatu ove Vlade. ''Ni tajnica Vlade se ne sjeća da je netko toliko dignuo plaće'', rekao je. Ponovio je da se štrajk nakon petka neće plaćati. ''To ne bi imalo smisla, ta je odluka racionalna'', rekao je Plenković i ipak priznao da ima nelogičnosti u koeficijentima. Ponovno je apelirao na učitelje i profesore na provođenje reforme.

''Argument da se povećava i susjedu, a ne samo nama nije korektan'', rekao je predsjednik Vlade.

Vlada je donijela odluku o raspisivanju predsjedničkih izbora, ona će stupiti na snagu objavom u Narodnim novinama 21. studenog. Nakon toga će kandidati imati 12 dana da prikupe 10.000 potpisa. Izbori će se održati u nedjelju 22. prosinca.

Vlada je donijela odluku o visini naknade troškova izborne promidžbe za izbor Predsjednika.

Nacrtom prijedloga zakona o dopunama Zakona o odlikovanjima i priznanjima Republike Hrvatske predviđa se uvođenje velereda predsjednika Franje Tuđmana.

Do najkasnije 31. prosinca ove godine Vlada je u četvrtak produljila rok za uplatu kupoprodajne cijene za bivšu političku školu u Kumrovcu, za koju je kao kupca sredinom lipnja izabrala tvrtku Zhongya nekretnine koja se jedina javila na natječaj ponudivši 14,09 milijuna kuna. Rok je produljen zbog nepovoljne političke situacije u Hong Kongu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene