Sjednica Vlade, ilustracija (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
Sjednica Vlade, ilustracija (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Vlada je danas na sjednici, između ostalog, raspravljala o davanju državnog jamstva za Đuru Đakovića.


Vlada je donijela odluku o davanju državnog jamstva za kredit Đuro Đaković Grupi, Đuro Đaković Specijalnim vozilima i Đuro Đaković Industrijskim rješenjima, u iznosu do 300 milijuna kuna.

Vezani članci Premijer Andrej Plenković u Maclju položio vijenac pred zajedničkom grobnicom pokraj spomen-crkve Muke Isusove Plenković i Medved položili vijence u Maclju: "Prisjećamo se tisuća koji su u kolonama smrti ubijani bez suda i zatrpani bez groba" Premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade (Foto: Dnevnik.hr) Premijer Plenković o pokušaju ulaska vojske Srbije citirao Pavla Vuisića iz ''Ko to tamo peva''

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice je rekao kako je riječ o potpori od 300 milijuna kuna budući je kompanija važan segment u Brodsko-posavskoj županiji i kako bi njeno posrtanje imalo negativan utjecaj na njezinu gospodarsku i socijalnu sliku.

Đuro Đaković ima četiri ovisna društva i zapošljava oko 850 radnika, kazao je Plenković napominjući kako je davanje jamstva najavljeno Europskoj komisiji (EK)

Riječ je o potpori koja će ići u dvije faze - 150 milijuna kuna za obrtna sredstva za proizvodnju u pogonima Đure Đakovića, a preostalih 150 milijuna kuna će ići u kasnijoj fazi, kazao je.

Novi zakon o socijalnoj skrbi

Premijer Andrej Plenković sjednicu Vlade počeo je najavom novog zakona o socijalnoj skrbi nakon tragedije u domu za starije i nemoćne Zelena oaza. ''Ono što mora biti poruka ove tragedije je da se poveća i pooštri nadzor nad svim domovima ove vrste'', kazao je premijer.

Osvrnuo se i na trostruko ubojstvo u Splitu ''koje je izazvalo strah i zabrinutost građana''. ''Hrvatska je, usprskos ovome, jedna od najsigurnijih europskih zemalja. Poruka koju smo poslali je da ne može biti anarhije, da ne može nitko uzimati pravdu u zsvoje ruke i to je naš stav. Tako će se ponašati i policija i pravosuđe. Izražavamo sućut obiteljima preminulih i očekujemo rasvjetljavanje ovog slučaja'', zaključio je Plenković.

Svoj je govor zaključio podsjetnikom da danas putuje u Berlin na Zeleni tjedan tijekom kojeg će se na bilateralnom sastanku susresti s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Kada je riječ o davanju jamstva Đuri Đakoviću, premijer je rekao da će se za spašavanje tvrtke osigurati 300 milijuna kuna u dvije faze. ''Budući da je ovo važna kompanija u županiji, njezino bi posrtanje imalo negativan značaj za županiju. Ovaj je potez najavljen i Europskoj komisiji, a davanje sredstava će se provoditi u dvije faze. U prvoj će se dati 150 milijuna za obrtna sredstva, a preostalih 150 milijuna kuna će ići u kasnijoj fazi'', rekao je Plenković.

''Dajemo šansu Đuri Đakoviću ovom odlukom i nastojat ćemo da se ona adekvatno provede u narednim danima i tjednima'', zaključio je premijer.