Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica Vlade

Plenković: ''Imamo čvrsta jamstva da će Hrvatska dobiti pozitivnu ocjenu ispunjavanja kriterija za Schengen''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade kazao je kako je u Europskoj komisiji dobio pozitivnu ocjenu vezano za ispunjavanje kriterija za Schengen.

Premijer Andrej Plenković u uvodnim napomenama izvijestio je o zbivanjima u Bruxellesu u kojem je u tijeku saslušanje kandidata za povjerenika Europske komisije.

''Imamo čvrsta jamstva predsjednika Europske komisije Jean Claudea Junckera, da će Hrvatska tijekom zadnjih tjedana njegovog mandata dobiti pozitivnu ocjenu vezano za ispunjavanje kriterija za Schengen'', rekao je Plenković.

U Sabor upućen prijedlog zakona o biljnom zdravstvu

Prijedlogom zakona o biljnom zdravstvu, koji je Vlada sa sjednice u četvrtak uputila u saborsku proceduru, propisuje se unificirani obrazac biljne putovnice koji omogućava bolju zaštitu od štetnih organizama, a istodobno olakšava poslovanje za specijalizirane subjekte koji rade s biljem.Odredbama Prijedloga zakona o biljnom zdravstvu implementira se uredba EU o zaštitnim mjerama protiv štetnih organizama za bilje.

Odredbe su posebno usmjerene na unošenje štetnih organizama na području Hrvatske kao dijela EU, a koje mogu slijediti procese globalizacije trgovine i promjene klimatskih uvjeta, rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Primjena zakona osigurat će bolju i učinkovitiju zaštitu okoliša šuma, javnih i privatnih posjeda što će za posljedicu imati smanjenu uporabu zaštitnih sredstava, dodala je ministrica.

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković (Foto: Dnevnik.hr) Plenković u akciji Jandroković: "Nema ucjena, razgovaramo, tražimo najbolja rješenja i to je duh koji postoji u ove tri godine"

Uz biljnu putovnicu, novina je i da se zakonom se uređuje i proces edukacije i informiranja svih korisnika poštanskih usluga koji unose bilje iz trećih zemalja na područje Hrvatske kao dijela EU, a propisuje se i da nadležni ministar može propisati strože fitosanitarne mjere, ako to bude potrebno, od onih koje su propisane uredbom EU koja se ovim zakonom unosi u nacionalno zakonodavstvo.

Zakonom se, uz ostalo, definira i novi popis štetnih organizama (karantenski štetni organizmi, prioritetni štetni organizmi, nekarantenski štetni organizmi, karantenski štetni organizmi zaštićenih područja te neregulirani karantenski štetni organizmi bilja), kao i fitosanitarne mjere koje se primjenjuju na određenu kategoriju štetnih organizama.

Vlada je Saboru predložila i da ne prihvati zaključak, kojem je predlagatelj Klub zastupnika Mosta nezavisnih lista, o ponovnom prebrojavanju potpisa birača i njihove vjerodostojnosti iz Zahtjeva za raspisivanje državnog referenduma građanske inicijative "Narod odlučuje" o promjeni izbornog zakonodavstva, kao i građanske inicijative "Istina o Istanbulskoj".

Klub Mosta, naime, tvrdi da je, kad Državni zavod za statistiku (DZS) provjerava potpise birača, dvostruko manji broj nevažećih potpisa nego kad potpise provjeravaju Ministarstvo uprave i APIS.

Ministar uprave Ivan Malenica poručio je da je ta pretpostavka apsolutno pogrešna "budući da je DZS samo odredio veličinu uzorka potpisa birača za provjeru i na temelju provjerenog uzorka od strane APIS-a procijenio broj vjerodostojnih potpisa birača".

"Stoga je uloga uloga Ministarstva uprave i APIS-a, kao i kriteriji za valjanost potpisa, kod Inicijative '67 je previše' isti kao što su bili i kod inicijativa 'Narod odlučuje' i 'Istina o Istanbulskoj'", dodao je ministar.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene