Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Nakon sjednice Predsjedništva

Plenković komentirao uhićenja muškarca koji je planirao atentate na najviše dužnosnike: "Nisu to nikakvi samotnjaci"

Šire Predsjedništvo HDZ-a sastalo se danas na Trgu žrtava fašizma. O aktualnostima u zemlji, nakon sjednice, izjavu je dao Andrej Plenković

Sjednica šireg Predsjedništva HDZ-a počela je danas u 16 sati. Stranka je imala o čemu raspravljati: o novim cijenama goriva, o problemima koji su se pojavili oko ulaska Hrvatske u Schengen, o još jednom mimoilaženju u protokolu Zorana Milanovića i Marija Banožića.

Andrej Plenković nakon sjednice o svemu govori pred novinarima. Počeo je sa Schengenom.

"Najavio sam dolazak austrijskog kancelara Karla Nehammera. Razgovarat ćemo o tim zabrinutostima koje Austrija ima, ne toliko u vezi Hrvatske, nego općenito o funkcioniranju sustava i migracijske politike. Mi razumijemo tu poziciju, s obzirom na povećan broj tražitelja azila u Austriji. No isto tako smo u potpunosti svjesni da je Hrvatska protelih godina ispunila 281 preporuku", rekao je Plenković. Zanimljivo mu je da se u zadnjih nekoliko dana o Schengenu pričalo više nego prije. 

"Ali to je dobro", kazao je i dodao da očekuje da će 8. prosinca odluka u Bruxullesu biti pozitivna.

"Mislim da je dobro da svi shvatimo koliko su ove operacije zahtjevne da bi bile uspješne, a ja sam uvjeren da će ova biti uspješna", dodao je o toj temi.

Najavio je i Vijeće za Euro u srijedu, ali i HDZ-ov Nacionalni odbor 10. prosinca. 

Cijene goriva, terorizam...

"To je sve na tragu naše politike limitiranja udara na standard građana. Bilo da je riječ o cijenama naftnih derivata, plina ili struje. Moram ponoviti, naši građani i gospodarstvenici plaćaju jeftiniju cijenu struje, plina i goriva. Pratimo situaciju i onda ćemo ponovo reagirati", komentirao je nove cijene goriva.

"Ja ću još jednom ponoviti. Rijetko je da sve to budu neki samotnjaci, da se to događa ničim izazvano. O tome smo više puta govorili. Ja ću samo ponoviti nitko od tih mladih ljudi ne donosi te svoje odluke u dokolici. Oni to rade jer im netko to kontinuirano govori, servira im. Ovaj je, koliko vidim, mahom bio nezadovoljan restriktivnim mjerama za vrijeme pandemije, ali dosta dobro opremljen. Nije to smiješno. Očekujem da Hajdaš Dončić odmah traži izvješće SOA-e. Predlažem da sutra da detaljniju izjavu. Ja sam siguran da će sazvati sjednicu Odbora za nacionalnu sigurnost", rekao je o uhićenju muškarca kojeg sumnjiče da je planirao terorizam.  

Milanović, Banožić...

"Vojsku nije dobro privatizirati. Ne dolazi u obzir da ministar izostaje sa važnih događaja zato što bi to htio predsjednik. Nije dobro da postoje dva ispraćaja, ali budući da dolazi do evidentnog šikaniranja i vrijeđanja ministra, smatram da je to neprihvatljivo i ministar s punim pravom ima sav naslov da se s vojnicima pozdravi i s te strane će on raditi svoj posao. Što se tiče predsjednika, i njegove privatizacije događaja na kojima su nazočni pripadnici vojske u mjesto na kojem će on vrijeđati ministra i raditi zastrašujuć i enormni pritisak na DORH, to je jednostavno neprihvatljivo i treba osuditi", rekao je Plenković i usput se pohvalio da njegova Vlada stalno povećava proračun za vojsku.

"Svaki put kada izgovori o DORH-u trebao bi dobiti 568 potpitanja medija kako je on to mislio i što bi to DORH trebao raditi", komentirao je današnje događaje u Varaždinu gdje je Milanović ponovno pozvao DORH da istraži i izvijesti javnost o rezultatima istrage vezane uz navodni Banožićev "pritisak na dvije službenice iz Državnih nekretnina da ne postupe u interesu firme".

Za Milanovićeve uvrede Plenković je ironično ustvrdio kako će mu to sigurno dignuti potporu. "Drago mi je da izgovara takve rečenice", dodao je.

Što se tiče imenovanja šefa VSOA-e, rekao je tek da se raspravlja o nekim imenima.

"Nije to neki organizirani raspašoj. Koliko sam shvatio ministra, oni koji će gledati utakmicu, ta dva sata će nadoknaditi", govorio je o planu da se u školama gledaju utakmice sa SP-a.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene