Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vojna vježba Velebit 18

Maras: "Koliko je koštalo naslikavanje sa šljemovima premijera Plenkovića i ministra Krstičevića?"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sabor je nastavio zasjedanje raspravom o izmjenama Zakona o proizvodnji, remontu i prometu naoružanja i vojne opreme te izmjene Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima.

Na početku sjednice Sabora državni tajnik Ministarstva obrane Zdravko Jakop dodatno je pojasnio predložene izmjene Zakona o proizvodnji, remontu i prometu naoružanja i vojne opreme, na što je dobio dvije replike oporbenih zastupnika.

Pročitajte i ovo Hrvatski sabor Burno jutro u Saboru Teške riječi tijekom rasprave o lex AP: "Želite poslati poruku o zaštiti žena, a nositelj liste vam je dva puta prijavljen za nasilje" Siniša Hajdaš Dončić zbog govora o izborima upozoren na prostačenje u Saboru Prostote u Saboru VIDEO "To je sad stvarno malo previše": Pala psovka za govornicom, zastupnik ne vidi ništa sporno

"Koliko košta vojna vježba Velebit 18, najveća vojna vježba dosad u Hrvatskoj? Takvu informaciju ne treba skrivati. Dokažite da ste vjerodostojni", pitao je državnog tajnika zastupnik Živog zida Branimir Bunjac.

Državni tajnik Ministarstva obrane Zdravko Jakop odgovorio je kako će javnost o tome biti obaviještena na pressici u 13 sati.

"Nisam zadovoljan vašim odgovorom. Recite koliko je to koštalo da bi se premijer Plenković i ministar obrane krstičević naslikali sa šljemovima?", pitao je Jakopa SDP-ov zastupnik Gordan Maras u drugoj replici.

Jakop mu nije odgovorio na pitanje.

Glavna tema - zdravstvo

Hrvatski raspravlja i o tri prijedloga koja se tiču zdravstva, među kojima je i konačni tekst Zakona o zdravstvenoj zaštiti kojim se, uvjerava resorni ministar Milan Kujundžić, unaprjeđuje primarna zdravstvena zaštita.

Predloženim se zakonom osnažuje preventivna zdravstvena zaštita, rješava radno-pravni status zakupaca u domu zdravlja, uređuje pružanje palijativne skrbi na primarnoj te na sekundarnoj i tercijarnoj razini zdravstvene djelatnosti.

Zakonom se također uvodi Nacionalni registar pružatelja zdravstvene zaštite koji će obuhvaćati sve pružatelje zdravstvene zaštite te mogućnost nagrađivanja za natprosječne rezultate zdravstvenih radnika.

Slijedom Vladine nakane da smanji broj agencija, zavoda, i fondova, Hrvatski zavod za javno zdravstvo preuzet će poslove Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu, Hrvatskog zavoda za toksikologiju i antidoping te Ureda za suzbijanje zlouporabe droga, a Hrvatski zavod za hitnu medicinu poslove Hrvatskog zavoda za telemedicinu.

U prvom je čitanju taj zakonski prijedlog doživio oštre kritike saborske oporbe koja tvrdi da je loš i da ne odgovara na ključne probleme u zdravstvenom sustavu.

Zastupnici će raspraviti izmjene Zakona o lijekovima kojima bi se uspostavio novi sustav određivanja cijena lijekova na recept, na način da Agencija za lijekove i medicinske proizvode utvrđuje najvišu dozvoljenu cijenu takvog lijeka na hrvatskom tržištu, te izračunate cijene redovito objavljuje na svojim mrežnim stranicama.

Ocjenu Sabora čeka i konačan prijedlog zakona o provedbi EU uredbi o medicinskim proizvodima te o in vitro dijagnostičkim medicinskim proizvodima.

Prije zdravstvenih tema, Sabor će raspraviti izmjene Zakona o proizvodnji, remontu i prometu naoružanja i vojne opreme te izmjene Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene