Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sabor izglasao novi Zakon o lijekovima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski sabor donio je novi Zakon o lijekovima koji je usklađen s direktivama EU, a kojim se jedinstvena lista lijekova za rijetke i teške bolesti potpuno usklađuje s takvom listom u EU, te će ubuduće sav trošak za te lijekove snositi država.

Zakonom se propisuje i da, u interesu zdravlja pojedinca i društva, Ministarstvo zdravstva može samo pokrenuti postupak registracije lijeka, posebno onih za rijetke bolesti.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik i suradnici Reakcije na Schmidtovu odluku Predstava za javnost ili razlog za brigu? Parlament Republike Srpske usvojio nacrt zakona koji bi im davao znatno veće slobode Valentina Baus i Ana Gongola Šefica udruge proizvođača lijekova Ana Gongola o proizvodnji lijekova u Hrvatskoj: "Nestašica je uvijek bilo, ali naši ljekarnici su spretni"

Zakon predviđa i da Agencija za lijekove i medicinske proizvode može ukinuti odobrenje za stavljanje gotovog lijeka u promet ako taj lijek tri godine za redom nije bio u prometu - iznimka bi bila ako je ostavljanje lijeka u prometu u nacionalnom interesu.

Propisuje se i postupak hitnog povlačenja lijeka iz prometa, u
slučaju njegove neispravnosti, kao i obveza da na zahtjev udruga slijepih i slabovidnih osoba nazivi gotovog lijeka moraju biti navedeni i na 'brajici'.

Definirana je i regulativa za promet opojnih droga i lijekova koji sadrže opojne droge, na način da će se napraviti evidencija takvih droga.

Novina je i da se ubuduće neće kontrolirati sve serije određenog gotovog lijeka koji je odobren na domaćem tržištu ili je na listi lijekova - to neće biti nužno ako je serija prošla kontrolu u EU, a dodatna kontrola provest će se samo u slučaju sumnje u kakvoću lijeka.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene