Ministarstvo poduzetništva dodijelilo je devet milijuna kuna potpora za dvadeset i osam prerađivačkih tvrtki.


Većina tvrtki državni će novac pribrojiti svojemu te kupiti nove strojeve. Otvorit će se 172 nova radna mjesta i povećati izvozni potencijal ovih proizvodnih tvrtki.

Vezani članci Hrvatski sabor, ilustracija Sabor odlučuje o osnivanju istražnog povjerenstva o EU fondovima: "Afera Softver nas je potaknula" Slika nije dostupna Vlada odredila investicijske prioritete, planovi ambiciozni

Obiteljska tvrtka u zagrebačkoj Klari bavi se proizvodnjom metalne galanterije i djelova. Većina ide u izvoz na tržište EU. Kada je veliki Antonov došao po transformator u njemu je bilo i tri tone proizvoda koju su upravo ovdje napravljeni.

"Borimo se. Ja sam po prirodi borac i uvijek se problem mora moći riješiti. Nema da je neriješivo", kaže obrtnik Stjepan Mihoković.

VIDEO Zagreb: Pogledajte trenutak slijetanja najvećeg aviona na svijetu

Uz novac koji sami ulažu i 390 tisuća kuna državne potpore utrošit će na kupnju novih modernih strojeva. "40 posto naše investicije su upravo sredstva koja smo dobili ovom potporom, a svakako da će značiti i za budući naš razvoj", dodaje Ana Mihoković.

Ministarstvo obrta nekoliko puta na godinu raspisuje natječaje za potpore. "Imamo jako puno prijava, ali izabiremo one koji imaju najveći prostor za rast i najveći prostor za uspjeh na stranom tržištu. Moramo nastaviti trend rasta izvoza kako bi još rastao BDP", kaže ministar Gordan Maras.

U tvrtki Mihoković u planu još jedna, mnogo veća investicija. Gradit će još jednu proizvodnu halu i uložiti u još modernih strojeva. Nadaju se da će dio novca povući iz fondova EU. "To su vrlo skupi strojevi koji će nam omogućiti da izađemo na europsko tržište. Mi i sada već imamo dosta tog izvoza, preko 80 posto naših proizvoda je vezano za izvoz", ističe Ana Mihoković.

Naravno, to podrazumijeva i nova radna mjesta. No problem im je pronaći stručni kadar. "Nikada nitko nije došao pitati, niti sam čuo da su škole konzultirale tvrtke kakav bi njima kadar trebao", kaže Stjepan. No nakon brojnih izazova, ni to neće biti nerješiv problem za ovu uspješnu obiteljsku tvrtku.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju