Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oporba kritizira

Vlada odredila investicijske prioritete, planovi ambiciozni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vladino povjerenstvo za strateške investicije održalo je prvu sjednicu. Kao prioritete odabrali su tri strateška projekta. Koliko će vremena proći do realizacije - odgovora nema.

Oporba i poduzetnici upozoravaju - dok se ne smanje porezi, ubrza prespora administracija te ojača pravna sigurnost - ulaganja će dolaziti na kapaljku.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene" Slika nije dostupna Reakcije na članak Bilda HDZ: Vlada bezidejna i stvara nesigurno okružje za investitore

Vladino povjerenstvo sjelo je za stol i odabralo tri prioritetne strateške investicije! 'Plomin C gdje su još ostali neki problemi vezani za sudske procese tužbi i žalbi lokalne samouprave, drugi projekt je tzv. zagrebačka obala u luci Rijeka kontejnerski terminal i treći projekt je LNG terminal. To smo danas uvrstili na listu', rekao je Branko Grčić, potpredsjednik Vlade.

Za LNG je, tvrdi Grčić, u proceduri izrada projektne dokumentacije i lokacijske dozvole. 'Sada slijedi druga faza. To je utvrđivanje konkretnih mjera koje treba realizirati za svaki od projekata. Samo na temelju toga možemo procijeniti koliko će nam vremena trebati', rekao je Grčić.

Grčić: Već sada imamo 30 strateških projekata vrijednosti preko 40 milijardi kuna!

Zakon o strateškim investicijama trebao bi otvoriti vrata investicijama vrednijim od 20 milijuna kuna. No oporba u to ne vjeruje. Za njih je to mrtvo slovo na papiru. 'Osim velikih i pompoznih najava i taj pokušaj završava kao i svi dosadašnji. Potpuna pravna nesigurnost, porezna represija i jačanje birokratskog aparata, to su elementarni razlozi zašto investitori ne dolaze', rekao je Đuro Popijač, bivši ministar gospodarstva. Dolazili su i odlazili. I Katarci i Kinezi. Indonežani. Azerbajdžanci, Iračani, Turkmenistanci. Od posla ništa. Ministar poduzetništva uvjerava u suprotno.

'Investicije se prijavljuju. Znači, bit će projekata, ali mene veseli da u malome i srednjem poduzetništvu imamo svake godine sve više i više gospodarske aktivnosti odnosno investicija', rekao je Gordan Maras, ministar poduzetništva i obrta. A poduzetnike bi veselilo da se ne upire prstom u njih kao glavne krivce za slab gospodarski oporavak. Uz brojne parafiskalne namete, kažu, opet će morati više novca izdvajati i za zdravstvene doprinose.

'Okolnosti su takve da je teško investirati i napraviti bilo što. Hrvatska mora izaći iz krize. Onaj tko je dobio mandat taj mora pokrenuti ono za što je odabran', rekao je Ivan Miloloža, poduzetnik.

Na pitanje čini li mu se da sve ide presporo, ministar Grčić odgovara: 'Nema drugog puta. Prije je to trajalo godinama. Ovime se cijela procedura svodi na nekoliko mjeseci. Ja se nadam.'

'Naravno da bi mi bili sretniji da stvari idu brže', kaže Maras. Premijer Milanović sutra će obići Kupare u Župi Dubrovačkoj. Do lipnja bi se trebalo znati kome će Vlada dati ovaj turistički kompleks u koncesiju na 99 godina.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene