Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za osječko-baranjsku županiju

Šišljagićeva procjena: Milijarda kuna štete od poplava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić procijenio je na sjednici Županijske skupštine da dosadašnje štete od poplava u toj županiji sigurno premašuju milijardu kuna.

U Osječko-baranjskoj županiji stanje na poplavljenim područjima je pod nadzorom, no nadolazeći vodeni val Dunava kod Batine izaziva strepnju, istaknuto je na sjednici Županijske skupštine.

Pročitajte i ovo Povišen vodostaj rijeke Drave - 1 Čeka ih duga noć Vrhunac vodenog vala u Osijeku: Okolna mjesta u najvišem stupnju opreza za obranu od poplave Zoran Đuroković Opasnost nije prošla Konačno dobre vijesti za Podravinu, ali vodeni val sada prijeti drugoj županiji: "Vodostaj je ozbiljan. Ovo je drugi vodeni val rijeke Drave u povijesti"

Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić rekao je da se županijski Stožer zaštite i spašavanja, čiji je predsjednik, svaki dan sastaje kako bi se ublažile posljedice poplava i kako bi se sve službe što bolje pripremile za visoki vodostaj Dunava kod Batine.

Zasad nije bilo potrebno evakuirati ljude, osim pet osoba, ali, kako je rekao župan Šišljagić, sve je spremno i za moguću evakuaciju stanovništva koje će biti najugroženije u Baranji. Zahvalio je svim službama - vatrogascima, zdravstvenim djelatnicima, Hrvatskim vodama, policajcima i Hrvatskoj vojsci te građanima koji su požrtvovno radili na spašavanju imovine i ljudi te ublažavanju šteta.

Vodostaj najviši u posljednjih 100 godina

Po riječima direktora Hrvatskih voda iz Osijeka i voditelja obrane od poplave za slavonske županije Zorana Đurokovića, vodostaj Vučice, Karašice i Vuke najviši je u posljednjih stotinu godina, a možda i uopće. Dodao je kako, na svu sreću, ovih dana kiša ne pada i sunčano je te se provode 'sanacije poplavljenog terena, asanacije bunara i slično', a voda se lagano povlači.

>> Batina: Dunav nemilosrdno raste, pripreme za val

>> Voda se povlači, a štete postaju sve vidljivije

Iznimno visoki vodeni val iz susjednih država očekuje se na Dunavu kod Batine u petak ili subotu, a u nedjelju u Vukovaru, rekao je, ističući da sve službe dobro rade te da se utvrđuju nasipi na Dunavu, koji bi kod Batine mogao dosegnuti 750 centimetara. Teško je predvidjeti što sve može donijeti visoki val i koliki će zapravo biti, dodao je.

Zbog visokog vodostaja Dunava, i Drava kod Osijeka znatno će porasti, rekao je Đuroković. U Osijeku se ipak ne očekuju veći problemi, rekao je, dodajući kako će za Vodovod i sve službe 'biti posla na saniranju odvodnje, koja će zasigurno biti ugrožena'. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene