Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Procjena na milijardu kuna

Voda se povlači, a štete postaju sve vidljivije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prestanak oborina pogodovao je padu vodostaja svih rijeka u slivu Save, ali vodostaj Dunava raste.

Procjenjuje se da bi dnevni porast mogao biti do 40 centimetara. Zbog očekivanog vodnog vala na Dunavu obavljaju se pripreme: pune se vreće s pijeskom, pripadnici Hrvatske vojske ostaju i dalje na terenu, a djelatnici Hrvatskih voda obavljaju stručne procjene o stanju vodostaja i ugroženosti područja, javio je jutros Državni centar 112. Na ugroženom području Baranje stanje je stabilno; stalno se kontrolira nasip na Karašici, čiji je vodostaj u opadanju. Na području Đakova, Našica, Donjeg Miholjca, Belišća i Valpova dobrovoljna vatrogasna društva ispumpavaju bunare i podrume, a na područja ugroženih općina cisternama se dovozi pitku vodu. Šest naselja u Baranji zatražilo je također cisterne s pitkom vodom. Osim Dunava, raste i vodostaj drave kod Osijeka.  U Našicama su ukinute izvanredne mjere, dok je izvanredno stanje proglašeno u Valpovu, gdje raste vodostaj Vučice, rekli su u Županijskom centru 112 Osječko- baranjske županije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vodostaj plus 350 Proglašene mjere obrane od poplave za Dravu kod Osijeka Slika nije dostupna Očekuje se rast na plus 750 Baranju očekuje vodeni val i rast Dunava na plus 750 cm

>> 'Unuka me pitala šta je ovo? Rekao sam, djed je kupio jezero'

U Brodsko-posavskoj županiji zbog zamućenja u izvorima iz kojih se vodom opskrbljuju naselja Grižići, Krajačići, Jakačina Mala, Grgurevići i Čelikovići voda nije za piće. Za ta je mjesta Vodovod Slavonski Brod osigurao vodu za piće u spremnicima. Na novogradiškom području postavljene su dvije cisterne s pitkom vodom, a dvije su cisterne na korištenju u Velikoj Kopanici i Gundincima. U naseljima Davor, Orubica i Lužani vodu iz vodovodnih sustava za piće treba prije prokuhati.

Nije kemijski ispravna i ne smije se koristiti za piće voda iz vodovoda na području naselja: Vrbje, Donji Andrijevci, Nova Gradiška, Kovačevac, Rešetari, Dragalić, Gornji Bogićevci, Uskoci i Stara Gradiška te iz arteških zdenaca u Donjim Andrijevcima i Garčinu. Upozoravaju se građani i na mogućnost onečišćenja vode za piće iz bunara. Vodostaj Save i Orljave opada. 'Stanje se normaliziralo, a Zavod za javno zdravstvo svakodnevno uzima uzorke vode na terenu. Za nekih tjedan dana, voda bi opet mogla biti pitka. Kad se zemlja osuši, krenut ćemo i u sanaciju klizišta', rekli su u Županijskom centru 112 Brodsko-posavske županije.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije nije bilo prijava zaraznih bolesti na području Slavonskog Broda i Nove Gradiške. U Vukovarsko-srijemskoj županiji zamućenje vode u vodoopskrbnom sustavu još je prisutno te je zabranjeno korištenje vode za piće i pripremu hrane. U Sisačko-moslavačkoj županiji voda iz lokalnog vodovoda Jasenovčani-Šaš i dalje je neispravna za piće, zbog mikrobiološkog onečišćenja.

Povlačenjem voda ostavlja veliku štetu

Povlačenjem vode tek sad postaju vidljivi pravi razmjeri štete koju je poplava pričinila poljoprivrednicima u Baranji. Mnogima od njih usjevi su gotovo u potpunosti uništeni, primjerice na pšenici se pojavila takozvana palež klasa - bolest od koje pšenica potpuno propada. Sve ovo veliki je udarac za seljake, jer je do žetve ostalo nekih tri četiri tjedna. Na žalost za dio njih žetve neće ni biti. 

Vodeni val iz Europe stiže Dunavom. Raste val, ali i šteta koju su napravile nezapamćene poplave. Vodena stihija nije birala. Od žitarica do povrća, uništila je što je stigla. Od stotinu tek je svaki šesti seljak osigurao svoje polje. Prve zrake sunca donijele su i prvu štetu na pšenici. Polegla u vodi, urod pšenice bit će mršav. Vlaga i visoka temperatura pogoduju razvoju insekata i bolesti. 'Sad se dolje stvaraju idealni uvjeti za bolesti i pšenica će ubrzo ostati bez lisne mase, a to su njezina pluća', objašnjava seljak  Matija Brlošić. Seljaci očekuju pomoć iz, ionako prazne, državne blagajne. 'Naravno da ćemo tražiti novce iz proračuna da se šteta namiri, a sad koliko ćemo u tome uspjeti, vidjet ćemo', rekao je Vladimir Šišljagić, župan osječko-baranjski.

Već se sada govori o najmanje jednoj milijardi odštete. O tome na koji način će se nadoknađivati šteta još nema ni riječi. Ministar Čobanković nedavno je pozvao seljake na razum, da ne pretjeruju u procjenama štete, da budu umjereni, da se ne bi dogodilo da oni s manjim površinama ostanu zakinuti. No koliko je država u stanju podmiriti i isplatiti, o tome ministar Čobanković za sada šuti U sljedećih 7 dana, ta šteta bi mogla još i rasti, jer stiže vodeni val Dunavom i Dravom, i stanje pripravnosti za sve službe ostaje na snazi.

Teško stanje u Mađarskoj

Da vodeni val nije nimalo bezopasan svjedoči situacija u Mađarskoj, gdje su neka mjesta uz rijeku već evakuirana i poplavljena. Nogometno igralište pretvorilo se u bazen. Mađarski grad Gyor potopio je rukavac Dunava. Kako na jednom kraju zemlje tako i na drugom. Najgore je na sjeveroistoku zemlje. Evakuirano je više od dvije tisuće ljudi. Pod vodom je pola grada Edelenija. Nekoliko se kuća urušilo.
Istu sudbinu dijele i Poljaci i Slovaci. Više od 900 malih sela na istoku Slovačke iseljeno je ovih dana. Koliko je ljudi ostalo bez krova nad glavom tek se treba procijeniti. Prekinuta je opskrba strujom i plinom. Ne voze vlakovi, a zatvorene su i ceste. Takvu katastrofu u Mađarskoj pokušava spriječiti oko 12 tisuća spasilaca, vojnika, vatrogasaca i policajaca. U Budimpešti grade nasip. Kilometar i pol naslaganih vreća pijeska trebalo bi spriječiti izlijevanje Dunava.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene