Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ustavne promjene

Šišljagić: HDSSB za uvođenje Doma regija u Sabor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje (HDSSB) Vladimir Šišljagić je na konferenciji za novinstvo u Rijeci izvijestio da se političke stranke okupljene u ‘Regionali’ zalažu za uvođenje još jednog saborskog doma, Doma regija, u sklopu ustavnih promjena.

Po prijedlogu ‘Regionale’ u Zastupničkom domu bi se smanjio broj zastupnika, a u novom Domu regija bilo bi 40 do 50 zastupnika tako da u oba doma zajedno bude manje zastupnika nego sada u Saboru. Dom regija, rekao je, štitio bi interese regija na svim područjima i imao bi najvažniju ulogu pri donošenju zakona vezanih uz regije i regionalni razvoj. Šišljagić je pozvao predstavnike svih političkih stranaka da se sada izjasne o ovom prijedlogu te da ga podrže jer, kako je rekao, svi se izjašnjavaju za decentralizaciju i regionalizaciju a sada imaju priliku i ostvariti ih kroz ustavne promjene. Predsjednik HDSSB kazao je da ‘Regionala’ načelno podržava sve Vladine prijedloge izmjena Ustava kao i one do sad iznijete oporbenih političkih stranaka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Ima prostora za rješenje' Čačić: Nije postignut dogovor o ustavnim promjenama Slika nije dostupna Nedopustivo ponašanje prema novinarima Bez dogovora: Problem glasovanje dijaspore

Predsjednik Primorsko-goranskog saveza (PGS) Darijo Vasilić izrazio je nezadovoljstvo u ime ‘Regionale’ razvojem decentralizacije i regionalizacije u zemlji. Kako je rekao, od vrlo zvučno najavljivanih promjena odnosa prema gradovima i općinama prilikom utemeljenja koalicijske Vlade nije ostvareno ništa. Najavljivano je da će gradovima i općinama ostajati 20 posto ostvarenih javnih prihoda, a sada je stanje gore nego kad je sadašnja Vlada preuzela vlast, rekao je Vasilić. Savez stranaka ‘Regionalu’, uz PGS i HDSSB, čine Zagorska demokratska stranka (ZDS) i Međimurski demokratski savez (MDS). Danas su se u Rijeci sastali čelnici stranka kako bi razgovarali o ustavnim promjenama i ocijenili rad Vlade i njezina odnosa prema regionalizaciji i decentralizaciji Hrvatske. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene