Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Četvrtu obljetnicu smrti stožernog generala Janka Bobetka, ratnog načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH u Domovinskom ratu, obilježili su danas u Sisku general pukovnik u mirovini Ivan Basarac te ratni suborci i prijatelji generala Bobetka.


Na sisačkom groblju Viktorovac general Basarac i prijatelji položili su vijenac i zapalili svijeće, istaknuvši kako je general Bobetko Hrvatsku vojsku u Domovinskom ratu vodio u pobjede protiv velikosrpskog agresora i srpskih paravojnih postrojba.

Vezani članci Sisak - 2 Kako živi grad uništen potresom? "Obećavaju da će vratiti mlade, ali nitko od mojih prijatelja to ne planira" Novi potres na Banovini Jutros novi potres na Banovini magnitude 3.0, tlo se treslo i tijekom noći

Uz generala Basarca vijenac na grob generala Bobetka položili su i predsjednik Koordinacije udruga iz Domovinskog rata Sisačko-moslavačke županije i ratni zapovjednikom prve hrvatske dragovoljačke postrojbe u Domovinskom ratu - sisačkog 57.samostalnog bataljuna Ante Bobetko, te ratni pomoćnik zapovjednika obrane Sunje Stjepan Pavušek.

General Basarac izrazio je nezadovoljstvo što - kako je rekao -
"četvrtu obljetnicu smrti generala Janka Bobetka, uz prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana jednog od najznačajnih hrvatskih velikana u obrani suvereniteta Republike Hrvatske u Domovinskom ratu, nisu obilježili mnogi koji su to trebali, od Grada Siska, Sisačko-moslavačke županije, Hrvatskog sabora, gdje je bio predsjednik saborskog Odbora za hrvatske ratne veterane Domovinskog rata" i drugi.

"Iako su od smrti generala Bobetka prošle četiri godine, a život ide dalje, mi njegovi štovatelji, okupili smo se danas na njegovom grobu kako bismo mu iskazali zahvalnost za sve što je učinio za hrvatski narod i hrvatsku državu", rekao je general Basarac.

Janko Bobetko rođen je 1919. u selu Crnac, kod Siska, a umro je u Zagrebu 29. travnja 2003.. Godine 1941. pridružuje se antifašističkom pokretu, odnosno Prvom sisačkom partizanskom odredu, a kraj Drugog svjetskog rata dočekao je kao časnik, nakon čega je uslijedila uspješna vojna karijera. 

U socijalističkoj Jugoslaviji bio je zagovaratelj hrvatskih nacionalnih interesa, zbog čega su ga jugokomunističke vlasti prisilno umirovile 1972., zajedno s još 19 hrvatskih generala.

Janko Bobetko kao član HDZ-a sudjeluje u uspostavi slobodne i neovisne Republike Hrvatske. 

Svoje sudjelovanje u Domovinskom ratu počinje na Banovini, a nastavlja ga na južnom bojištu koje je Hrvatska vojska oslobodila 1992. Iste je godine general Bobetko imenovan
načelnikom Glavnog stožera HV-a, nakon čega su uslijedile
oslobodilačke vojno-redarstvene akcije Maslenica i Medački džep.