Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rate od blagdanske kupnje stižu na naplatu. Istodobno, sniženja su sve primamljivija, a novca je sve manje.


Siječanj je za većinu građana najduži mjesec u godini. Rate od blagdanske kupnje stižu na naplatu. Istodobno, sniženja su sve primamljivija, a novca je sve manje.

Vezani članci Slika nije dostupna Kako preživjeti siječanj? Slika nije dostupna Fiskalne blagajne na testu rasprodaja: Stizalo 80 računa u sekundi!

Računi su stigli, Marko je u brigama."Malo se previše potrošilo za blagdane, svi pokloni, sve, ali dobro evo sad sam taman krenuo zbrajati račune, valjda će ostati i za poplaćati sve", priča Marko Staletović.

Plin, struja, voda, za režije se ipak mora naći novca. "Nema više shoppinga", tvrdi. No kupnja u siječnju daleko je isplativija, velika sniženja tek su krenula. Neki su ih strpljivo čekali.

Svi koji izazovu kupnje za Božić nisu odoljeli trebaju izbjegavati troškove koji im nisu nužni. "Možete manje ići u kino, manje kupovati novine, možete ne kupovati slatkiše, cigarete, raznorazne proizvode koji praktično nisu neophodni, nisu neophodni za svakodnevnu egzistenciju", tvrdi financijska savjetnica Marijana Ivanov.

No tek rijetki upijevaju kontrolirati svoje financije. "Kupaca ima još uvijek u ovom periodu bez obzira što su se istrošili u blagdanskom periodu, još uvijek su sniženja aktualna", tvrdi prodavačica Tamara.

Kupovati na sniženju je isplativo, ali treba biti oprezan

Kupnja na sniženju se isplati, ali treba biti oprezan i imati na umu da kreditna kartica nije izvor prihoda i da sve za što je koristimo će kad tad doći na naplatu.  "Ne postoji čarobni štapić, prihodi ne padaju s neba. Nikakva čarolija se neće dogoditi, nećemo dobiti vjerojatno na lotu niti na bilo koji način ostvariti izvaredne prihode", objašnjava Ivanov.

Zato se sa stalnima treba naučiti živjeti. "Koristiti ih na način da su uvijek dostatna za pokriće rashoda, za otplate kredita i da svaki mjesec ostvarujemo barem 20% štednje od ukupnog prihoda", objasnila je. "Ako se i pretjera, mora se naći način za vratiti na staro.
Racionalno trošenje trebalo bi imati svoj krajnji cilj - a to je život u plusu.", zaključio je Marko.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju