Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Donosimo savjete

Kako preživjeti siječanj?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osim što smo u mjesecu rasprodaja i nižih cijena, u siječnju će mnoge obitelji morati dovesti troškove u normalu. Vrijeme je da se zbroje računi i napravi plan kako financijski preživjeti.

Živjeti se mora, pa onda i trošiti, ali preporuka je svakako to činiti u skladu sa svojim mogućnostima. Potrebno je najprije zadovoljiti osnovne životne uvjete - prehranu, stanovanje, školovanje, a ono što ostane pametno je staviti sa strane pa makar to bili mali iznosi. Oni bi, ako se racionalno koriste, mogli nadoknaditi poskupljenja, a od Nove godine zaista ih ima od kruha pa sve do lijekova.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 6 financijska osobnost Štediša, rasipnik ili kockar: Otkrijte koji ste od ovih 7 tipova i što to znači Ilustracija kako do novca ANKETA Jeste li za izazov 52 tjedna? Kreće se s jednim eurom...

Novčanici su najčešće prazni, a brojevi blizu minusa. 'Prvi mjesec je zaista jako težak, ljudi su se istrošili. Inače, svake godine on bude težak, a posebno ove godine kad je kriza. Ja to vidim po ljudima i po sebi', kazala je Sandra Miočić, prodavačica ribe.

Blagdanski sjaj i veća potrošnja su iza nas. Umjesto raskoši, vrijeme je za rezove. 'Štednja nije škrtost, štednja je umijeće trošenja u periodima kad uistinu nema dovoljno sredstava', rekao je Pave Ivić, stručnjak za financije.

>>
Znate li na što paziti na rasprodajama?

Početak godine donio je i poskupljenje osnovnih životnih potreba. Kruh i lijekovi samo su dio onoga za što treba izdvajati više. Zato će luksuz ostati po strani. Stručnjaci savjetuju svakodnevni popis potrošnje, kao i štednju. Ako ne krupnijih novčanica, onda barem kovanica. Ulazak u minus se ne isplati. Ne isplati se nikako, jednostavno treba znati upravljati novcem. Razumski rasporediti, odnosno, gledati u kojem smjeru i na koji način ne zapadati u minuse', rekao je Ivić.

U obitelji Perinić zato jako paze na svaki račun. 'Moraš čak gledati gdje ti onih 5 kuna uzmu kad uplatiš. I na tomu gledaš, pa ideš u Finu, ideš gdje ti je najmanji trošak za te račune', rekao je Ćiril Perinić. No, racionalno trošenje trebalo bi imati svoj krajnji cilj, a to je život u plusu.

Da bi se do plusa u siječnju uistinu i došlo, stručnjaci preporučuju praćenje raznih akcija, određivanje prioriteta, pa i stvaranje novih navika. Istina je da smo u godini poskupljenja, ali mudrom ravnotežom u kućnom proračunu ipak se može dočekati kraj mjeseca.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene