U susjednoj Sloveniji motrenje medvjeda je turistička atrakcija koja se skupo naplaćuje, u Hrvatskoj je ovaj mrki div zaštićen, a medvjedi siročići imaju i svoje utočište. U BIH skloništa nema, a jedno mladunče bez majke svoje je spas pronašlo u obitelji Bećar.

Galerija


U bosanskom planinskom selu Gunjani, obitelj Bećar nakratko je dobila novog člana. Mladunče medvjeda prvi se put pojavilo u blizini sela prošlog vikenda, ali su ga mještani otjerali bojeći se da će majka krenuti za njim. Sljedeće se jutro dvomjesečna medvjedica vratila.

Vezani članci Ruska granična patrola, ilustracija (Foto: AFP) Napad na pripadnike granične patrole: Trojicu Rusa ozlijedili sjevernokorejski krivolovci, privedeno više od 20 ljudi Pomorska policija, ilustracija (Foto: Dino Stanin/PIXSELL) Policajac s još dvojicom muškaraca uhvaćen u krivolovu na području Nacionalnog parka Mljet

Njena privremena udomiteljica Sija Bećar rekla je da je došla izgladnjela. "Ne može hodati, valjda se već malo izgladnila, ne znamo što je bilo. Ja sam odmah otišla i donijela joj mlijeka, jela je i onda smo je ovdje donijeli i tako“, kaže Bećar.

Dali su joj ime Aida, a na ovom su području u posljednjih nekoliko godina pronađena tri mladunčeta poput nje.

Siroče medvjed (Foto: Dnevnik.hr) - 4
Siroče medvjed (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Glavni federalni inspektor za šumarstvo Muhamed Hodžić misli da je riječ o krivolovu. “Najvjerojatnije, ne može se nikad reći 100 posto da se radi o krivolovu, da je majka ubijena a da je mladunče ostalo. Ove divlje životinje u federaciji nije dopušteno ubijati, u Republici Srpskoj je zakon drukčiji. A Aida bez zaštite majke nema puno šanse preživjeti u divljini", rekao je Hodžić.

Siroče medvjed (Foto: Dnevnik.hr) - 4
Glavni federalni inspektor za šumarstvo Muhamed Hodžić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Naglasio je da je Aida pripadnik vrste prekrasnih životinja koje žive u našim šumama i šteta je što se ona otuđuje od toga jer nažalost nikada više neće moći biti vraćena u prirodu, tamo gdje stvarno pripada.

Njezin novi dom je pionirska dolina sarajevski zološki vrt. "Mi se navikli na medu, sad kad ode bit će nam žao“, rekla je Sija Bećar.

Siroče medvjed (Foto: Dnevnik.hr) - 4
Sija Bećar iz Gunjana (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr