Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Zbog lažne uzbune

Policija podigla prijavu: Sirijac koji je prijavio da mu je nestala 5-godišnja kći lagao je

Sirijac koji traži svoju kćer (Foto: screenshot Twitter)
Sirijac koji traži svoju kćer (Foto: screenshot Twitter) Foto: screenshot Twitter
U policiji sumnjaju da je 44-godišnji državljanin Sirije to učinio "u cilju prelaska državne granice Republike Hrvatske te stupanja na tlo Europske unije, odnosno zemalja članica Schengenskog sporazuma i reguliranja boravka".

Policija je za kazneno djelo lažne uzbune karlovačkom Općinskom državnom odvjetništvu u petak prijavila 44-godišnjeg Sirijca koji se u rujnu prošle godine predstavljao kao Wadie Ghazi Sineid i lažno prijavio nestanak kćeri, potom zatražio azil u Hrvatskoj i pobjegao iz Centra za migrante, priopćila je Karlovačka policijska uprava ne navodeći identitet prijavljenog Sirijca.

Pročitajte i ovo Ilustracija Općina Stara Gradiška U šumi pronađen ženski leš Napad na svećenika u Sydneyju Istraga u tijeku Izbo biskupa zbog vjerskog ekstremizma, premijer hitno okuplja sigurnosne službe: "Mogu biti sretni što su živi..."

Policija je izvijestila da je postaja u Slunju provela kriminalističko istraživanje nad 44-godišnjim sirijskim državljaninom i utvrdila da je lažno prikazao "da su ga pripadnici hrvatske policije 11. rujna 2018. na području Slunja odvojili od petogodišnjeg djeteta". Sumnjaju da je to učinio "u cilju prelaska državne granice Republike Hrvatske te stupanja na tlo Europske unije, odnosno zemalja članica Schengenskog sporazuma i reguliranja boravka".

"Osumnjičeni je lažno prijavio djetetov nestanak iako je bio svjestan da dijete nije bilo s njim i da će njegovi navodi rezultirati hitnim djelovanjem policije u traganju za djetetom. Lažna obavijest osumnjičenog za posljedicu je imala hitna djelovanja većeg broja službi, kako hrvatske policije, tako i policija više država članica Interpola i Europola“, piše u priopćenju.

Osumnjičeni je, stoji u kaznenoj prijavi, lažni nestanak djeteta prijavio 24. rujna 2018. na graničnom prijelazu Maljevac te je tom prilikom izrazio namjeru za podnošenjem zahtjeva za međunarodnom zaštitom u Hrvatskoj. Temeljem zaprimljene prijave policija je poduzela "niz mjera i radnji traganja za maloljetnom osobom, pretraga terena, raspisala potragu za nestalom osobom u šengenskom informacijskom sustavu te objavila profil nestale osobe na mrežnoj stranici Nacionalne evidencije nestalih osoba".

Osumnjičeni je u ovom trenutku nedostupan hrvatskim vlastima jer je prije dovršetka postupka o njegovu zahtjevu za međunarodnom zaštitom napustio Prihvatilište za tražitelje azila u Zagrebu te je osim što je bila "ostvarena intenzivna međunarodna policijska suradnja u traganju za djetetom" putem "INTERPOL-a i EUROPOL-a zatražen i veći broj provjera".

Prošle jeseni ministar unutarnjih poslova Davor Božinović potvrdio je medijima da je prije ovih događaja taj Sirijac krajem kolovoza u Sarajevu zatražio azil, ali bez navodne kćeri.

Za lažnu uzbunu u Hrvatskoj je predviđena kazna i do tri godine zatvora. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene