Smrad se širi općinom Medulin. Širi se od deponija, za kojeg mještani tvrde da nije dobro saniran.

Galerija


Stanko iz Pomera smatra kako sanacija starog deponija nije dobro napravljena. "Stari deponij su pokrili s građevinskim materijalom odnosno zemljom i kamenjem. Ispod kuha, nisu oni sanirali ništa", smatra.

Vezani članci Ne odvajamo dovoljno otpada - 2 Reciklaža kao san: Loše brojke u odvajanju otpada mogle bi nas skupo koštati, ali sve se i dalje kreće - puževom brzinom Saborski zastupnici idu na deponij - 2 Cijelo se desetljeće guše u smradu opasnog otpada: „Užasno, vi ne možete biti vani, navečer je to kiselina“

Na dan u općinu i turističku zajednicu stigne na desetke poziva. Građani su očajni. Smrad se već danima ne povlači. Boris iz Vinkurana kaže kako je smrad neizdrživ. "Nesnosan smrad je toliki da je to neizdrživo, pogotovo u večernjim satima, predvečer, ali zadnjih tri dana i po danu, pogotovo kad malo zapušu vjetrovi.

"Smrad koji se osjeća dosta je u Pomeri, a i u cijeloj općini, da se razumijemo taj smrad dolazi od deponija, koliko god tumačili da oni to rade, čuvaju, da gledaju smrad dolazi po mojem i sa starog deponija", napominje Stanko.

Isto je i mještanima Banjola. Kad vjetar promjeni smjer oni ne mogu od smrada uživati na svojim terasama već moraju zatvoriti prozore i vrijeme provoditi unutar svojih kuća.

Ivica iz Banjola kao i ostali mještani odvaja 40% svog otpada. Na to su svi ponosni. Treba riješiti, kaže, krajnje zbrinjavanje.

"U mojoj pozadini vidite Kaštijun, to je zračne linije oko kilometar i pol, problem kojeg mi osjećamo nije novijeg datuma on je već star jedno 15-ak godina, osobito u ljetnim mjesecima.

Najviše trpe mještani Vinkurana, Pomera, Banjola, Pješčane uvale, Medulina. Smrad se ovih dana osjetio čak do Pule.

"Ono što definitivno mogu reći je da općina Medulin trpi jednu eksternaliju a znate kad ste najturističkija općina u Hrvatskoj to nešto govori i nešto moramo poduzeti po tom pitanju", ističe direktor Turističke zajednice Medulin Enco Crnobrdi.

Inače, općina ima ispod sedam tisuća stanovnika. Ljeti se ta brojka penje i do 40 tisuća na dan. Iz Kaštijuna poručuju da prate kvalitetu zraka i da su parametri ispod graničnih vrijednosti.

„Nalazimo se u jeku turističke sezone i količine otpada koje dolaze na obradu u Centar Kaštijun daleko premašuju količine za koje je postrojenje projektirano pa je potrebno i obradu otpada prilagoditi povećanim količinama. Proces stabilizacije otpada nije moguće provesti do kraja te je moguća povremena pojava neugodnih mirisa, a što je još više potencirano ekstremno visokim temperaturama“, priopćili su iz Kaštjuna d.o.o.

Neugodnosti, kažu, razumiju, ali i sami, tvrde, ulažu napore da ih svedu na minimum.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr