Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sinj: Iz Beograda veaćeno alkarsko blago

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvi put nakon 20 godina primjerke prigodnih zlatnika i srebra, koji su bili deponirani u trezorima Narodne banke Srbije, danas su javnosti pokazali čelnici Viteškog alkarskog društva (VAD).

Izaslanstvo alkarskog društva prošli je tjedan u polutajnosti otišlo u Beograd kako bi preuzelo svoje blago nakon skoro dva desetljeća pregovaranja sa srpskim, a prije toga s jugoslavenskim vlastima.

Pročitajte i ovo Sinjska alka Intervenirala i policija Dva strujna udara na poznatom trkalištu: "19-godišnjak se rukama uhvatio za zaštitnu ogradu tribina..." Sinjska alka u Beču i Badenu, ilustracija - 3 Europska turneja Nakon više od 100 godina, Sinjska alka održava se izvan Hrvatske: Zna se i pobjednik ovog neobičnog izdanja slavnog natjecanja

Skoro pola tone zlata i srebra bilo je dostavljeno Zavodu za izradu novčanica u Beogradu krajem osamdesetih godina prošloga stoljeća. Temeljom odluke tadašnje Savezne vlade odobreno je kovanje prigodnog zlatnog i srebrnog novca povodom 270. obljetnice Sinjske alke.

Prema umjetničkom rješenju akademskog kipara Stipe Sikirice, u Zavodu za izradu novčanica i kovanog novca u Beogradu izrađena su tri ogledna primjerka zlatnika i tri srebrnjaka. Taj je novac promoviran u Sinju 8. kolovoza 1988. Nakon toga VAD je dostavio Zavodu 82 kg zlata i 1000 kg srebra. Kovanje novca trajalo je do 14. prosinca 1989., kada je zadnja pošiljka poslana u Sinj, a dio zlata i srebra ostao je u Beogradu.

Nakon raspada Jugoslavije i rata prekinute su veze VAD-a i Zavoda za kovanje novca u Beogradu, ali alkari su godinama ustrajno potraživali svoje blago. U suradnji sa Societe Generale Splitskom bankom, koja je obavljala sve pravne i stručno-tehničke poslove, VAD je uspio dogovoriti povrat novca.

Izaslanstvo VAD-a prošli je vikend novac preuzelo u Beogradu, a na graničnom prijelazu Bajakovu izvršena je primopredaja iz blindiranog kombija srpske policije u blindirani kombi Splitske banke.

Na današnjoj konferenciji, na kojoj su bili svi članovi Uprave VAD-a te skupina alkara i alkarskih momaka odjevenih u stare odore te gradonačelnik Sinja Ivan Nasić, predsjednik VAD-a Stipe Jukić istaknuo je kako je suradnja s predstavnicima Narodne banke Srbije bila korektna te da nije bilo nikakvih zapreka u preuzimanju blaga. 

Jukić je također najavio da će alkarsko društvo u povodu 300. obljetnice Sinjske alke dati kovati novi prigodni zlatni i srebrni novac.

"Ovaj novac namjeravamo upotrijebiti za financiranje gradnje Alkarskih dvora," rekao je na kraju Jukić.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene