Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Favorit: Ante Zorica

Sinj: Borba za slavodobitnika Alke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Završne alkarske svečanosti u Sinju počele su jutros u šest sati pucanjem mačkula - prangija koje proizvode jak prasak bez hitca.

Održana je i sveta misa na starom Gradu za sve poginule u Domovinskom ratu, preminule članove Viteškog alkarskog društva, alkare i alkarske momke, a predvodio ju je biskup sisački Vlado Košić.

Pročitajte i ovo Ivan Nasić, tajnik Viteškog alkarskog društva Završila utrka Proglašen slavodobitnik Sinjske alke: "On je najtrofejniji od trenutno aktivnih alkara" Sinj - 1 Očekuje se cijeli državni vrh Napeto pred početak Sinjske alke, Bulj: "Puno bitnije od rukovanja mi je da se riješe problemi grada"

Vojvodin ađutant Frano Ivković pozvao je vojnu, crkvenu i svjetovnu vlast da prisustvuju današnjoj Alki, a tri trubača i bubnjara pozvala su točno u 13 sati Alkare da se okupe kod alajčauša pred početak nadmetanja za 295. sinjsku alku

U Sinju se okupio cijeli državni vrh, Alki nazoče predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, koji je njen pokrovitelj, predsjednik Sabora Luka Bebić i predsjednica Vlade Jadranka Kosor. Na Alku dolazi i devet veleposlanika, veliki broj predstavnika veleposlanstava kao i saborski zastupnici.

Nakon vojvodinog prijema u Alkarskim dvorima gosti su krenuli na alkarsko trkalište gdje je u 16,30 počelo nadmetanje za slavodobitnika Alke.

>> Čačija pobjednik Čoje

U Sinju se okupilo nekoliko tisuća ljudi. Na 295. Alki natječe se 17 alkara. Izabrao ih je vojvoda Ante Vučić. Alkom Sinjani još od 1715. godine njeguju uspomenu na pobjedu naroda Cetinske krajine nad turskom vojskom. Predsjednik Josipović, kao pokrovitelj Alke, predat će tradicionalni dar pobjedniku i njegovu momku te se obratiti nazočnima.

Izgradnja Dvora do 2015. godine

Domaćin prijema predsjednik Viteškog alkarskog društva (VAD) Stipe Jukić predsjedniku Republike Josipoviću predao je prigodni dar. Zahvalio je Vladi i premijerki Kosor na pomaganju u izgradnji novih Alkarskih dvora najavivši da bi izgradnja trebala biti završena 2015. godine kada se slavi 300 sinjska alka.

Favorit za slavodobitnika je Ante Zorica 'Alkarski dvori će u punom sjaju zasjati na 300 sinjsku alku. Hrvatska katolička vojska je uz pomoć i zagovor Čudotvorne gospe sinjske pobjedila osmanlijskog neprijatelja', kazao je Jukić.

'Alka više nije samo vojna četa'

Josipović, Bebić i premijerka Kosor su zajedno posjetili i crkvu Čudotvorne gospe sinjske. Ispred lika Čudotvorne gospe sinjske dočekao ih je gvardijan fra Bože Vuleta, koji je kazao kako Čudotvorna gospa i Sinjska alka imaju golemu važnost za cetinsku krajinu. Po riječima fra Bože Vulete Čudotvornoj gospi hodočaste na stotine tisuća ljudi među kojima ima i onih koji nisu katolici.

'Alka nije više vojna četa, nego kulturna igra koja nosi folklornu tradiciju našeg naroda', kazao je fra Bože. Naglasio je kako je se alka kroz povijest trčala i u drugim mjestima ali je preživjela samo u Sinju zbog, kako je kazao 'spoja religijskog i tradicijskog'. 'Mi Sinjani želimo da bude suradnički odnos između religioznog, svjetovnog pa i političkog', dodao je fra Bože Vuleta govoreći o Sinjskoj alci državnim čelnicima.

'Nema razloga da Alka i predsjednik imaju međusobne probleme'

Predsjednik Republike i pokrovitelj ovogodišnje sinjske alke Ivo Josipović novinarima je izjavio kako između njega i organizatora sinjske alke nema međusobnih problema. 'Nema razloga da Alka i predsjednik imaju bilo kakve međusobnme probleme', rekao je Josipović.

'Alka treba biti ono što je najvrednije - to je veliki kulturni događaj koji šalje poruku domoljublja, poruku junaštva, poruku mira, poruku ljubavi i poruku ljepote', istaknuo je Josipović. Pri tome je naglasio kako je sinjska alka brend za Hrvatsku, te da zaslužuje međunarodnu pozornost.(Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene