Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ide na bolje

Siniša Varga: Sustav zdravstva je poboljšan i to pokazuju reakcije pacijenta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar zdravlja Siniša Varga politikantstvom i objedama u petak je nazvao te odbacio negativne ocjene HDZ-a o radu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) i Ministarstva zdravlja, kazavši da je jedina mjerodavna reakcija pacijenata koji, istaknuo je, kroz različite kanale komunikacije ističu da vide poboljašanja u sustavu zdravstva.

Reagirajući na konferenciju za novinare saborskog zastupnika HDZ-a Željka Reinera i predsjednika HDZ-ova Odbora za zdravstvo Ante Ćorušića, Varga je poslijepodne u HZZO-u u izjavi novinarima primjetio da "predstojnik Klinike za interne bolesti i predsjednik Zavoda za ginekološku onkologiju KBC-a Zagreb, u radno vrijeme, u 13,30 sati, održavaju konferenciju za novinare da bi iznijeli objede na račun teškog rada i uspjeha HZZO-a, Ministarstva zdravlja i svih zdravstvenih i nezdravstvenih radnika u prvom polugodištu ove godine".

Pročitajte i ovo Ilustracija neradan dan Provjerite gdje će na dan izbora biti dežurni liječnici, pedijatri i zubari u Zagrebu Vili Beroš Država preuzima upravljanje Bolnice postaju državne od 1. siječnja, Beroš poručio: "Jamčim da neće biti ukidanja bolnica"

"To ne prihvaćam. Prvenstveno zbog pacijenata koji najviše osjećaju i primjećuju poboljšanje u sustavu zdravstva", rekao je Varga te dodao kako je sustav zdravstva brži i uslužniji otkad je HZZO izašao iz riznice i napravio novi model ugovaranja.

Varga odbacuje i HDZ-ove kritike o poslovanju bolnica te navodi da je dug "koji je HDZ ostavio 2011. godine" iznosio 7,4 milijarde kuna, a da je sadašnja Vlada taj dug do kraja prošle godine svela na 2,8 milijardi kuna. "Obećanje prema Europskoj komisiji i hrvatskom narodu da će do 31. prosinca 2017. taj dug biti nula kuna", naglasio je.

"Postigli smo u prvom polugodištu naš poslovni cilj - bolnice posluju pozitivno, a dug se smanjuje ritmom i mehanizmom dogovorenim s Europskom komisijom", kaže Varga.

Ne slaže se ni s ocjenom da je Ministarstvo zdravlja odustalo od hitne procedure donošenja izmjena zakona o zdravstvenoj zaštiti i obveznom zdravstvenom osiguranju zbog pritiska javnosti te ponavlja da je do odluke da se ide u izradu novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti došlo zbog dobrih organizacijskih i financijskih rezultata HZZO-a i bolnica u proteklih šest mjeseci.

"S obzirom na to da se gospodarstvo poboljašalo, da se državni proračun i fond zdravstva pune većim tempom od planiranog, raspolažemo s dovoljno novca da bolnice posluju pozitivno, ostvarujemo bržu i kvalitetniju zdravstvenu skrb i saniramo dugove iz prošlosti, a istovremeno radimo planove za budućnost da dugova više ne bude", istaknuo je.

Novi zakon o zdravstvenoj zaštiti, kazao je, neće smanjiti prava pacijenata i učvrstiti će HZZO, nasuprot, kako je rekao, najavama HDZ-a koji Zavod želi razbiti.

"Bit će jako teško razbiti HZZO i smanjivati prava pacijenata, kako to najavljuje HDZ u budućoj 'dolini suza'. Neće biti moguće smanjivati plaće u zdravstvu i broj zaposlenih. Prema tome, sustav zdravstva kakav danas znamo kroz ovo zakonsko rješenje treba poboljšati, unaprijediti i očuvati od bilo kakve najezde", rekao je Varga.

Nije htio komentirati ocjene iz HDZ-a da mu je bitan jedino 'PR', kazavši tek da objede na njegov račun najviše govore o onima koji ih iznose.

"Sve što radimo je za dobrobit pacijenta, a objede koje drugi plasiraju više govore o njima nego o nama", rekao je Varga. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene