Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Varga:

'Uređaji će se preraspodijeliti kako bi se postigla njihova maksimalna iskorištenost'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Radna skupina Ministarstva zdravlja zaključila je da hrvatsko zdravstvo ima dvadesetak ECMO uređaja više nego što je objektivno potrebno.

Nakon što je radna skupina Ministarstva zdravlja utvrdila da se ECMO uređaji, tzv. umjetna pluća, u niz bolnica ne koriste, a u nekima još nisu ni raspakirani, ministar zdravlja Siniša Varga u petak je najavio da će stručne službe Ministarstva preraspodijeliti postojeće aparate kako bi se postigla njihova maksimalna iskorištenost.

Pročitajte i ovo Bivši ministar obrane Mario Banožić Vještačenje Nakon Milanovićeve opaske oglasio se DORH: Istraga protiv Banožića i dalje je u tijeku Provjereno: Dijete - 3 Emisija Provjereno ''Mene je to ubilo…'': Obiteljski prijatelj osumnjičen za spolno zlostavljanje djevojčice pušten iz pritvora

Varga je u izjavi novinarima potvrdio da je 4. veljače dobio na uvid službeni dokument od predsjednice povjerenstva za utvrđivanje stanja ECMO uređaja, a sada je na stručnim službama da utvrde točan broj centara gdje se ti aparati koriste i način preraspodjele kako bi bili maksimalno iskorišteni.

Radna skupina Ministarstva zdravlja zaključila je da hrvatsko zdravstvo ima dvadesetak ECMO uređaja više nego što je objektivno potrebno, nakon što je bivši ministar Rajko Ostojić nabavio 35 novih uređaja 2013. godine za 37 milijuna kuna.

'Hrvatsko zdravstvo ima 20-ak 'umjetnih pluća' više nego što mu treba'

Novinare je zanimalo i hoće li Varga cijeli slučaj prijaviti DORH-u, ako je nabavom ECMO uređaja značajnije oštećen državni proračun.

'Na ministru zdravlja je da utvrdi zdravstvene potrebe stanovništva. Ako je bilo kakvih drugih nepravilnosti, to će se utvrditi u suradnji s drugim državnim institucijama', odgovorio je Varga.

'Neutemeljeni napisi uzeli maha u Hrvatskoj'

Upitan za širenje ospica, od kojih je u Hrvatskoj oboljelo više od 60 osoba, ministar je ocijenio kako je tome sigurno pridonijela kampanja protiv cijepljenja te znanstveno neutemeljeni internetski napisi koji su 'uzeli određenog maha i u Hrvatskoj'.

Ospice su se, kaže, pojavile u nekim područjima i obiteljima u Hrvatskoj gdje je izostalo cijepljenje, no razmjeri epidemije kod nas su još uvijek mali u odnosu na susjedne zemlje.

Pojava ospica u Hrvatskoj je sporadična, u nekim obiteljima i sredinama, a jedini lijek je cijepljenje, poručio je Varga.

Zašto su potrošeni milijuni na aparate koji u bolnicama skupljaju prašinu?

Kritizirao je neke udruge koje bi trebale zastupati prava pacijenata, a tvrde da je necijepljenje stvar temeljnih sloboda. Cijepljenje je dio očuvanja zdravlja pojedinca i nacije, a oni koji nisu cijepljeni ugrožavaju zdravlje drugih, što sada pokazuje i ovaj slučaj s ospicama, rekao je ministar.

O tipfeleru u prezimenu

Upitan za navodno kažnjavanje zaposlenika ministarstva zbog tipfelera, jer su njegovo prezime umjesto 'Varga' napisali 'Vraga', o čemu su ovih dana pisali mediji, rekao je kako se radi o propustu u sustavu kontrole dokumentacije.

Tu je došlo do određenih propusta jer je riječ o dokumentu koji se objavljuje u Narodnim novinama, a tada propusta ne smije biti. Zato je glavno tajništvo izreklo usmenu opomenu, što se smatra primjerenim ukorom za ovakav događaj, rekao je Vraga. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene