Zatvoreno do svibnja, godišnji odmor i preuređenje, učestali su natpisi na zadarskim lokalima. Iako je zapravo najčešće razlog nedostatak posla i ukidanje sniženja zakupnina od siječnja do ožujka.

Galerija


Zadarski obrtnici i ugostitelji koji koriste gradske prostore ogorčeni su jer su ostali bez dugogodišnjeg popusta na zakup tijekom zime.

Vezani članci Arhiva, Darko Kovačević Daruvarac (Foto: Dino Stanin/PIXSELL) Među uhićenima u Zadru i vlasnik kafića u kojem je Daruvarac lani brutalno premlatio djevojku Uhićenja u Zadru (Foto/Arhiva: Dino Stanin/PIXSELL) Velika akcija zadarske policije: Privedeno više od deset osoba

Dok u Gradu Zadru tvrde da je mjera ukinuta zbog završetka recesije, mnogi su zakupci zbog manjka posla i pomoći svoje prostore privremeno stavili pod lokot.

Među 224 zakupaca gradskih prostora je i Neven Kožul, koji od ove zime više ne može koristiti mjeru od 15 posto popusta.

19.02.2018.
Zadarski sindrom bijelih izloga (Foto: Dnevnik.hr) - 2

"Značila je puno zato što ova tri zimska mjeseca Poluotok opusti, jednostavno je teško poslovati", govori Neven Kožul, vlasnik ugostiteljskog objekta u Zadru .

Kako bi obrtnicima pomogao u poslovanju, Grad Zadar je sniženje zakupnina provodio od 2011. kao antirecesijsku mjeru, sve do ove godine.

"Kako je recesija već nekoliko kvartala iza nas, donesena je odluka da se ta mjera više ne može nastaviti", govori Tomislav Korona iz Udruženja obrtnika za gospodarenje gradskom imovinom.

19.02.2018.
Zadarski sindrom bijelih izloga (Foto: Dnevnik.hr) - 3

Umjesto nje, Grad sada nudi 35 posto popusta na jednokratno plaćanje zakupa javnih površina unaprijed za cijelu godinu. No u Udruženju obrtnika ukinutu mjeru smatraju boljom i korisnijom.

"Nismo uopće dobili nikakvo obrazloženje. Kako je krenulo, svi će zatvoriti", kaže predsjednik Udruženja obrtnika u Zadru Mladen Malta.

Jer prosječna cijena gradskog prostora od 15 eura po četvornom metru postaje prevelik trošak.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr