Obavijesti Video Pretražite Navigacija
kupovanje vremena

Sindikati željezničara Hrvatske: kolektivni ugovor ne rješava problem HŽ Carga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnici Sindikata željezničara Hrvatske (SŽH), Sindikata hrvatskih željezničara (SHŽ) i Samostalnog sindikata HŽ Cargo ustvrdili su danas da je potpisivanje kolektivnog ugovora (KU) između Uprave HŽ Carga i Sindikata strojovođa Hrvatske (SSH) isključivo kupovanje vremena do dolaska privatnih operatera.

Predsjednik SŽH-a Zoran Maršić rekao je na konferenciji za novinare da je sindikalcima spašavanje HŽ Carga zajednički cilj, a to se ne može napraviti bez hitnih mjera uštede. No, potpisivanje KU-a ne znači uštede već se HŽ Cargo gura u još veće probleme, zato ga nismo htjeli potpisati, dodao je.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Superizborna godina Plenković na prvoj sjednici Vlade u 2024. o uspjesima i paketu poreznih izmjena: "Našim će građanima rasti plaće" Slika nije dostupna Zaustavlja se promet teretnih vlakova Započeo štrajk željezničara: 'Naći ćemo se na sudu, a koristit ćemo i druge mjere'

Maršić je kazao da će predstavljene uštede biti ostvarene tek za šest mjeseci, a do tada postoji velika mogućnost da se pojave strani operateri koji će uzeti posao HŽ Cargu.

Predsjednik SHŽ-a Ivan Forgač optužio je Upravu HŽ Carga i SSH da su potpisivanjem KU-a obmanuli javnost jer uštede neće biti niti polovične, što će onemogućiti planirane mjere restrukturiranja.

Ustvrdio je da bi se po sindikalnim prijedlozima, koji nisu prihvaćeni, omogućile trenutne uštede kroz progresivno smanjenje plaća i uvođenje nepunog radnog vremena, pa se ne bi moralo otpuštati radnike.

Forgač je najavio da sindikati, ako se primjeni Pravilnik o organizaciji, kojim je predviđeno smanjenje broja zaposlenih za 804, krenuti u organizaciju štrajka i javnog prosvjeda.

Potpisan kolektivni ugovor za HŽ Cargo, Sindikat željezničara odustao

Predsjednica Samostalnog sindikata HŽ Cargo Marija Stefanov ustvrdila je kako je Pravilnik o organizaciji diskriminirajući jer se njime favoriziraju pojedine skupine radnika, a neka bi se vitalna radna mjesta ugasila.

Uprava HŽ Carga i Sindikat strojovođa Hrvatske potpisali su jučer KU kojim je definiran način zbrinjavanja viška radnika i smanjenje ukupne mase za plaće za 25 posto u prva tri mjeseca primjene, počevši od 1. ožujka. Usporedno s potpisivanjem KU-a provedene su aktivnosti vezane uz novi Pravilnik o organizaciji kojim je predviđeno smanjenje broja zaposlenih za 804.

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić rekao je jučer novinarima da je uprava HŽ Carga u razgovoru sa socijalnim partnerima 'odradila prvi dio posla'. Slijedi smanjenje broja zaposlenih za 800 radnih mjesta, a do kraja godine drugom sistematizacijom će se smanjiti broj radnika za još 1100.

'Nije nam definitivno interes da HŽ Cargo propadne, ali rezovi će biti malo više bolni nego u drugim željezničkim poduzećima. Od 1. srpnja ove godine bilo koji operater može voziti po hrvatskim prugama', najavio je ministar. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene