Sindikati ne popuštaju i ne planiraju odustati od referenduma. U pobuni protiv Vlade otišli su korak dalje te su napustili Gospodarsko-socijalno vijeće. Trn u oku im je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić, zbog čega traže njegovu smjenu.

Galerija


Nezavisni hrvatski sindikati, Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Matica hrvatskih sindikata poručili su s konferencije za novinare da raskidaju Sporazum o Gospodarsko-socijalnom vijeću.

Vezani članci Prosvjedi u Francuskoj (Foto: AFP) Drugi dan štrajka protiv mirovinske reforme u Francuskoj: "Prosvjedovat ćemo najmanje tjedan dana" Bravar na poslu (Foto: Dnevnik.hr) Raditi do 68. godine?: Građani podijeljeni oko mirovinske reforme, no na javnoj raspravi tek je nekoliko primjedbi

Premijeru Andreju Plenkoviću su uputili svoj zahtjev za smjenom ministra rada i mirovinskog sustava Marka Pavića. Traže da razriješi ministra jer smatraju da je zloupotrijebio sredstva iz proračuna za antikampanju protiv njihove inicijative 67 je previše.

"Vrijeme za pregovore je prošlo. Nudili smo vrijeme za pregovore, ali druga strana se nije odazivala iz svoje bahatosti da imaju više nego dovoljno ruku u Saboru da mijenjaju zakone kako žele'', rekao je Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata.

''Ako gospodin Pavić ne bude smijenjen, a pretpostavljamo da neće, onda je zemlja ostala bez tripartitnog socijalnog dijaloga, a onda molimo Plenkovića da to objasni u Bruxellesu'', rekao je Vilim Ribić.

U razgovorima su, kažu, tek smokvin list, dok Vlada surađuje samo s poslodavcima. U Hrvatskoj udruzi poslodavaca se ne slažu s tom tvrdnjom, no i sami tvrde da socijalni dijalog mora biti bolji.

"Da bi bio bolji, opet moramo razgovarati. Prekid dijaloga ne znači nikakvo unapređenje, nikakav napredak, naročito nekakvo političko ucjenjivanje. Mi moramo voditi dijalog i ne vodimo ga samo s ministrom Pavićem, nego čitavom Vladom i tu treba raditi na unapređenju i na vođenju dijaloga pod svaku cijenu", rekao je Davor Majetić, glavni direktor HUP-a.

Premijer Plenkoivć u četvrtak nije bio dostupan za izjave, a iz Vlade su poručili da ministar Pavić nastavlja raditi svoj posao.

"Vlada cijeni socijalni dijalog. Mi smo prije nekoliko mjeseci pozvali sindikate da potpišu novi sporazum, Vlada i poslodavci su potpisali, tako da, hvala...", kazao je Pavić.

No, oko kamena spoticanja – mirovinske reforme – sindikati odbijaju razgovor. Zatrpani su, kažu, jer provjeravaju 700 tisuća potpisa. Sve nepotpune bacaju, a ostale će spremiti u kutije i za desetak dana odnijeti u Sabor.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr