Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sindikati su ogorčeni novim izmjenama mirovinskog sustava bez socijalnog dijaloga.


Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) smatraju kako je neprihvatljivo da se u rješavanju gospodarske krize i oživljavanju gospodarske aktivnosti rješenja traže u rezanju naknada za nezaposlene i reformi mirovinskog sustava te traže od Vlade da se o izmjenama oba zakona, prije njihova upućivanja u Sabor, provede široka javna rasprava u koju će biti uključeni socijalni partneri.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Imenovanja novih ministara jeftini su predizborni trik' Slika nije dostupna Sindikati uspjeli: Žene će tek 2030. sa 65 u mirovinu

>> Od 2020. i žene će u starosnu mirovinu sa 65 godina

Navodi se to između ostaloga u dopisu koji je NHS uputio predsjednici Vlade Jadranki Kosor.

'Bez obzira na dubinu gospodarske krize Hrvatska je i dalje prema svom Ustavu socijalna država. Stoga je neprihvatljivo da se u bezidejnosti rješavanja te krize i nepostojanja učinkovitih, a građanima prihvatljivih mjera vezanih uz oživljavanje gospodarskih aktivnosti i time punjenje državnoga proračuna, rješenja traže u rezanju i onako premalih naknada za nezaposlene i reformi mirovinskog sustava na novu štetu umirovljenika', smatraju u NHS.

U mirovinsku se reformu ne ide 'preko koljena'. Ona mora biti rezultat široke javne rasprave i društvenoga konsenzusa', ističu u NHS-u.

'U Hrvatskoj se radna mjesta jedino zatvaraju'

U vezi drastičnog rezanja naknada za nezaposlene već nakon tri mjeseca ističu kako nema otvaranja novih radnih mjesta, u Hrvatskoj se radna mjesta jedino zatvaraju.

Smatraju kako su gospodarstvu nužni poticaji i potpore vlasti koji će omogućiti otvaranje novih radnih mjesta i gospodarski oporavak. A to, kažu, neće omogućiti niti ranije najavljivana fleksibilizacija tržišta rada, niti smanjenje naknade za nezaposlene, niti promjene mirovinskog sustava na štetu umirovljenika.

'Dajte konačno za svoje poteze i postupke počnite pitati građane prije nego li ih učinite kako ne bismo morali početi prikupljati potpise za neke nove referendume', navode iz NHS-a.

NHS očekuju i da će Vlada ostati pri tome da se u ovom trenutku zbog gospodarskog i socijalnog stanja u zemlji te poslovne dobiti HEP-a ne odobri najavljivano poskupljenje struje.

HUS: Znat ćemo odgovoriti i na štetne izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju

I Hrvatska udruga sindikata (HUS) se oglasila zbog najavljenih izmjena u mirovinskom sustavu. U priopćenju ističe da nulta točka bilo kakvih zahvata u mirovinski sustav mora biti ukidanje dužnosničkih mirovina kako bi i ta kategorija ostvarila prava po općim propisima te Vladi zamjera što i s izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju nastavlja s praksom predlaganja bitnih zakona bez konzultacija sa socijalnim partnerima.

'Sindikati su na nakaradan prijedlog izmjena Zakona o radu znali reagirati, a znat će odgovoriti i na ovaj štetan pokušaj izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju', navodi se u priopćenju HUS-a u povodu Vladina prijedloga izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju.

HUS ističe da je nulta točka bilo kakvih zahvata u mirovinski sustav ukidanje dužnosničkih mirovina na način da i ta kategorija osiguranika ostvaruje mirovinu pod istim uvjetima godina života, dužine staža i izračuna kao i drugi umirovljenici, dakle po općim propisima.

'Vladajuća većina u Hrvatskom saboru očito nastavlja s praksom da mirovinski sustav mijenja od slučaja do slučaja, ali svoje privilegije, osim za demagoške potrebe, ozbiljnije ne dotiče', naglašavaju iz sindikata.

HUS u priopćenju koje potpisuje predsjednik te sindikalne središnjice Ozren Matijašević ističe i kako Vlada očito nastavlja s praksom da prijedloge bitnih zakona lansira bez konzultacija sa socijalnim partnerima.

'Posebno čudi da Vlada RH, nakon razgovora o nastavku rada Gospodarsko-socijalnog vijeća, ponovno ignorira socijalne partnere i socijalni dijalog', naglašavaju iz HUS-a.(Hina)

>> Propali još jedni pregovori sindikata i Vlade