Obavijesti Video Pretražite Navigacija
slijedi mirenje ili prosvjedi

Sindikati odbili Vladinu ponudu: "Neprihvatljiva je. To je mizerno u odnosu na veliki rast cijena"

Vilim Ribić
Vilim Ribić Foto: DNEVNIK.hr
Sindikati javnih službi odbili su Vladin prijedlog povećanja osnovice za plaće za četiri posto od 1. listopada i dva posto od 1. travnja iduće godine, dok sindikati državnih službi čekaju odgovor na kontraprijedlog koji su predali Vladi na prošlom sastanku.

Glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić rekao je Hini da su na sindikalnim tijelima glatko odbili Vladinu ponudu.

"Slijedi konferencija za novinare u ponedjeljak u 11 sati, pregovarački sastanak u utorak i nakon toga vjerojatno mirenje ili organiziranje prosvjeda, ili jedno i drugo", rekao je.

Tijela Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske također su donijela odluku da je Vladina ponuda neprihvatljiva.

"Ljudi kažu da je to mizerno u odnosu na veliki rast cijena hrane i energenata, a oni s najnižim plaćama povećanje neće ni osjetiti jer će dobiti samo manju razliku do minimalne plaće", rekao je čelnik tog sindikata Stjepan Topolnjak.

O daljnjim koracima odlučit će s ostalim sindikatima javnih službi nakon pregovaračkog sastanka.

Pročitajte i ovo Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata policije Treći krug pregovora Hoće li uskoro doći do dogovora o povećanju plaća u državnim i javnim službama? Sindikalist Jagić: "Sadašnja ponuda Vlade je..."

Prijedlog odbijaju i Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara, Hrvatski liječnički sindikat i Sindikat hrvatskih učitelja.

Sindikati državnih službi čekaju odgovor na kontraprijedlog

Ponuda Vlade u uvjetima inflacije i značajnog pada kupovne moći neprihvatljiva je i za Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama, čijih je 84 posto članova na referendumu zaokružilo "ne".

Taj sindikat je objavio na svojim internetskim stranicama da će sukladno rezultatima izjašnjavanja, ovisno o odlukama drugih sindikata javnih službi, pristupiti organiziranju sindikalnih akcija kojima će se izvršiti dodatni pritisak na Vladu.

Sindikat Preporod izvijestio je kako je na izjašnjavanju u 419 osnovnoškolskih i srednjoškolskih podružnica među 9500 članova Vladinu ponudu odbilo njih 83 posto.

Predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a Zdravko Lončar rekao je da su oni na posljednjem pregovaračkom sastanku dali kontraprijedlog pa očekuju odgovor na sljedećem sastanku, a predlažu kombinirani model.

"Odmah nakon sastanka rekli smo da smo saslušali njihov prijedlog, dali smo kontraprijedlog koji bi mogli braniti pred ljudima i čekamo sljedeći sastanak", rekao je Lončar čiji sindikat zajedno sa Sindikatom policije Hrvatske u pregovorima zastupa sve državne službenike.

Ministar financija Marko Primorac rekao je ranije da Vlada više neće podizati svoju ponudu povećanja osnovice za plaće u javnim i državnim službama, dodavši kako je ponuda korektna pa ne očekuje ponovno izbijanje štrajka kao u jesen 2019. godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene